Društvo

"Dan prođe, ali taj dan nikad": Porodice žrtava i građani odaju počast ubijenima u Malom Orašju i Duboni

FoNet, Tanjug | 4. maj 2024 | 12:20
"Dan prođe, ali taj dan nikad": Porodice žrtava i građani odaju počast ubijenima u Malom Orašju i Duboni
TANJUG / Marko Đoković

Komemorativnim skupom danas je obeležena godišnjica masovnog ubistva u Malom Orašju i Duboni, selima kod Smederava i Mladenovca, gde je na današnji dan ubijeno devetoro mladih ljudi i povređeno 12 osoba. Komemorativni program počeo je u Ravnom Gaju, jednoj od lokacija gde se zločin dogodio, jednominutnim oglašavanjem sirena, a potom je minutom ćutanja odata počast ubijenim mladim ljudima. Na skupu je prikazan dokumentarni film "Nebeska družina", sa svedočenjima o životu, uspesima i talentima ubijenih u Ravnom Gaju, nakon čega su školski drugovi i prijatelji stradalih čitali pesme. U znak sećanja na žrtve igra se i memorijalni turnir u fudbalu, na kojem će se prikupljati pomoć za nastavak oporavka povređenih. 

Četvrtog maja 2023. godine u Malom Orašju ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25) koji je preminuo 50 dana nakon zločina. Rođeni brat i sestra, Milan (22) i Kristina Panić (19), i Dalibor Todorović (24), ubijeni su u Duboni. 

Članovi porodica pojavili su se u majicama sa likovima njihove stradale dece. Na komemorativnom skupu, uz roditelje ubijenih, prisustovali su rođaci, prijatelji, meštani i roditelji stadale dece iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", prenosi RTS.

Roditelji ubijene dece u školi "Vladislav Ribnikar" položili su cveće u školskom dvorištu u Duboni gde su ubijeni Milan i Kristina Panić i Dalibor Todorović, a onda se uputili ka Malom Orašju gde su položili cveće i na spomenik u Ravnom Gaju, mestu stradanja šestorice mladića. 

Pre samog programa sećanja, porodice žrtava, njihovi prijatelji i ostali građani palili su sveće i polagali cveće na mestu na kom je stradalo šest od ukupno devet žrtava ovog zločina. 

NIN  / Mitar Mitrović
NIN / Mitar Mitrović

Ivana Bošković, nastavnica petorice mladića iz Malog Orašja, održala je govor.

"Deco moja draga, nismo mogli da vas sačuvamo za budućnost, ali vam dajem reč da vas nećemo nikad zaboraviti. Dok bude glasa u nama, koji smo vas poznavali, pričaćemo o vama budućim generacijama. Ostale su fotografije, ostali su snimci, pre svega ostalo je pamćenje na vas", rekla je profesorka, prenosi RTS.

Komemorativni program, koji je počeo u 11 sati, održava se na terenu fudbalskog kluba Ravni Gaj. 

Na samom fudbalskom terenu FK Ravni Gaj ispisane su poruke: "Živite", "Dan prođe, ali taj dan nikad", "Tamo gde ste vi, zlo ne postoji", "Ovde gde smo mi, sve je puno vas".

Humanitarni turnir u prisustvu porodica nastradalih, igraju omladinske selekcije Crvene zvezde i Partizana, a prikupljeni novac biće iskorišćen za nastavak oporavka povređenih. Memorijalni turnir u malom fudbalu "Za naše anđele", okupio je 12 ekipa, a jedna od njih je iz škole "Vladislav Ribnikar". 

NIN  / Mitar Mitrović
NIN / Mitar Mitrović

Regulatorno telo za elektronske medije pozvalo je pružaoce medijskih usluga da i na godišnjicu masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje zatamne ekrane, odnosno obustave program u trajanju od jednog minuta, u 22.32, sa tekstom "3. i 4. maj 2023. Pamtimo".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, zajedno sa premijerom Milošem Vučevićem, položio cveće u spomen-parku u Malom Orašju i Duboni.

NIN  / Mitar Mitrović
NIN / Mitar Mitrović

"Sa najdubljim pijetetom odajem poštu nevinim žrtvama bezumnog pohoda koji je iza sebe ostavio očaj, tugu i pustoš. Kao roditelj, osećam ogroman bol zbog izgubljenih života i delim patnju porodica koje su ostale bez najvrednijeg blaga, bez svoje dece", naveo je Vučić.

U nedelju 28. aprila, održan je godišnji pomen i parastosi za žrtve masovnog ubistva.

Pripremno ročište pred početak suđenja optuženom za masovno ubistvo u Malom Orašju i Duboni Urošu Blažiću zakazano je za 23. maj u Višem sudu u Smederevu. Optužnicom protiv Blažića obuhvaćeni su i njegov otac, ujak i brat od ujaka.