Ekonomija

Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama na finansijskim tržištima

NIN | 4. mart 2024 | 11:15
Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama na finansijskim tržištima
PROFIMEDIA / Michael M. Santiago / Getty images / Profimedia

Februar je označio snažan početak godine – većina američkih indeksa akcija završila je mesec pozitivno, pri čemu su najvažniji indeksi S&P500 i Nasdaq Composite prethodne nedelje dostigli dvogodišnje rekorde. Pan-evropski STOXX Europe 600 Index takođe je ostao blizu rekordnih visina, uz manje fluktuacije, dok je japansko tržište akcija nastavilo svoj uzlazni trend. Očekuje se da će predstojeći nedeljni period biti izuzetno aktivan na tržištima, s obzirom na planirani sastanak Evropske centralne banke, objavljivanje američkog izveštaja o zapošljavanju i svedočenje predsednika Federalnih rezervi, Džeroma Powella.

Evo ključnih tačaka koje treba imati na umu kako biste se pripremili za početak svoje poslovne nedelje.

Odluka ECB-a

Verovatno najvažniji dan za investitore biće četvrtak, kada će se Evropska centralna banka (ECB) sastati i doneti odluku o promeni kamatnih stopa. Tržište ne očekuje promene u monetarnoj politici na predstojećem sastanku, kako je ECB je odbacio razgovore o smanjenju kamatnih stopa. Stav zvaničnika je da moraju videti više dokaza da se inflacija vraća na svoj cilj od 2% kako bi otpočeli sa smanjenjem kamatnih stopa, ali tržišta još uvek očekuju da će Frankfurt početi sa obaranjem stopa ove godine. Podaci o inflaciji u evrozoni u petak podržali su oprezan stav ECB-a jer su i inflacija potrošačkih cena i bazna inflacija usporile manje nego što se očekivalo. Velika briga ECB-a je da je inflacija zarada i dalje previsoka i da rizikuje podsticanje pritisaka na cene duže vreme. Investitori čekaju da vide da li će zvaničnici ponoviti da je još rano za razgovor o monetarnom popuštanju, a za sada se prvo smanjenje očekuje u junu.

Tržište rada SAD-a

Mesečni izveštaj o zapošljavanju u petak biće nestrpljivo iščekivan jer će investitori na osnovu njega pokušati da procene vreme prvog smanjenja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi. Poput ECB-a, trenutno se očekuje da će i Fed otpočeti sa smanjenjem u junu, uz nadu da će centralna banka moći da izvede blagi slet za ekonomiju. Ukoliko tržište rada pokaže znake otpornosti, izvesno je da će se javiti zabrinutost u vezi sa uticajem na inflaciju. Naime, snažnija ekonomija nego što se očekuje mogla bi ponovo pokrenuti inflaciju ako Fed počne da ublažava monetarnu politiku previše rano. Ekonomisti očekuju da će ekonomija dodati 190.000 radnih mesta u februaru nakon januarskog izuzetnog povećanja od 353.000, što je najveći rast u prethodnih godinu dana. Očekuje se da će stopa nezaposlenosti ostati stabilna na 3.7%, kao i da će rast plata biti umeren.

Svedočenje Powella

Pre podataka o zapošljavanju u petak, investitori će imati priliku da poslušaju govor predsednika Federalnih rezervi Džeroma Powella u njegovom polugodišnjem svedočenju o monetarnoj politici pred Odborom za finansije Predstavničkog doma u sredu i Senatskom odboru u četvrtak. Očekuje se da će Powell ponoviti da će donosioci politika ostati oprezni u odlučivanju o početku smanjenja kamatnih stopa, imajući u vidu nedavne podatke koji ukazuju na snagu ekonomije i stalne pritiske na cene. Predsednik Feda Richmonda, Tomas Barkin, izjavio je u petak da je prerano predvideti kada će centralna banka moći da počne da smanjuje svoju referentnu kamatnu stopu, jer pritisci na cene i dalje postoje u američkoj ekonomiji.

Februarska inflacija u Kini

Kina se priprema za ključan mesec podataka i objava politika, a u subotu u 02:30 po našem vremenu biće objavljeni kombinovani podaci o januarskoj i februarskoj inflaciji u ovoj zemlji. Za Kinu, februar je protekao mirno u smislu ekonomskih objava, jer glavni podaci o aktivnosti nisu bili dostupni zbog Lunarne Nove godine, ali podrška politike nastavljena je da se sprovodi. Podaci o inflaciji u januaru ponovo su pokrenuli diskusiju o deflaciji, budući da je glavni indeks potrošačkih cena (CPI) pao na najniži nivo od 2009. godine, na -0,8% na godišnjem nivou, povučen rekordno niskom inflacijom hrane. Razmatrajući povoljnije bazne efekte za februarske podatke, kao i već dostupne podatke, tržište vidi veliku verovatnoću da podaci za januar mogu označiti najnižu tačku za inflaciju na godišnjem nivou u trenutnom ciklusu. Nadolazeći kombinovani podaci o aktivnosti za januar-februar biće korisniji u proceni celokupnog ekonomskog zamaha na početku godine.

JOLTS izveštaj o novim radnim mestima

Uz objavljivanje značajnih podataka o američkom tržištu rada zakazano za petak, investitore očekuje još jedan značajan indikator tržišta rada ove nedelje – rezultati JOLTS ankete (the job openings and labor turnover survey) za mesec januar. Anketa, koju sprovodi Američki biro za radnu statistiku (BLS), prikuplja podatke od poslodavaca o zaposlenju u njihovim preduzećima, otvorenim radnim mestima, regrutaciji, zapošljavanju i otpuštanju. Nakon što je u novembru 2023. broj otvorenih radnih mesta pao na najniži nivo od marta 2021. godine, u decembru je ovaj indikator neočekivano porastao na 9,026 miliona. Ovo je označilo prvi put da se broj otvorenih radnih mesta popeo iznad 9 miliona od septembra 2023. Očekuje se da će najnoviji izveštaj pokazati da je u januaru otvoreno neznatno manje radnih mesta - 8,895 miliona. U skladu sa prethodnim kretanjima, investitori će pažljivo pratiti ove podatke kako bi dobili bolji uvid u dinamiku na tržištu rada i moguće uticaje na ekonomiju i monetarnu politiku.

Autor sadržaja je Tradewin24