Ekonomija

Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama na finansijskim tržištima

NIN | 25. mart 2024 | 10:36
Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama na finansijskim tržištima
PROFIMEDIA / ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

U protekloj nedelji, Federalne rezerve poslale su pozitivne signale berzi, objavivši da i dalje očekuju tri smanjenja kamatnih stopa tokom godine. Ova najava, objavljena u sredu, podigla je akcije na rekordne visine i ponovo dokazala snažan uticaj američke centralne banke na tržišne sentimente. Iako je petak doneo određeno povlačenje, značajni berzanski indeksi završili su nedelju impresivnim dobicima od preko 2%.

Pred investitorima je skraćena trgovačka nedelja jer će američka i evropska tržišta u petak biti zatvorena zbog katoličkog Velikog petka. Ovo je poslednja trgovačka nedelja prvog kvartala, sa nadom da će se snažan prvi kvartal 2024. godine zaključiti dvocifrenim procentualnim rastom. Aktuelni trend na tržištu ukazuje na peti uzastopni mesec dobitaka –  pozitivan momentum bio je podstaknut nedavnim komentarima Feda, ali i stalnim entuzijazmom investitora prema tehnološkim akcijama i veštačkoj inteligenciji.

Prema najnovijem nedeljnom istraživanju Američkog udruženja individualnih investitora, ukupno raspoloženje investitora i dalje ostaje iznad istorijskog proseka, što odražava uporni optimizam na tržištu. U tekućoj nedelji, investitori će biti u prilici da dobiju dodatne uvide o putanji inflacije iz indeksa cena lične potrošnje za februar, koji je preferirani pokazatelj inflacije Fed-a. Očekuje se da će ovaj izveštaj, koji će biti objavljen u petak ujutro, pružiti dodatne informacije o inflacionim trendovima. Zbog Velikog petka, tržišna reakcija na ovaj izveštaj će biti poznata tek u ponedeljak, što dodaje element neizvesnosti u očekivanja investitora za početak naredne nedelje.

Indeks lične potrošnje

SAD će objaviti februarske podatke o indeksu lične potrošnje (PCE) u petak, kada su tržišta zatvorena ta trgovanje zbog praznika. Predviđa se da će bazni PCE, koji isključuje troškove hrane i energije, porasti za 0,3% na mesečnom nivou nakon što je prethodnog meseca zabeležio najveći mesečni rast u godini. Iako zvaničnici Feda i dalje očekuju tri smanjenja kamatnih stopa u 2024. godini, kritičari tvrde da ova pozicija deluje nesinhronizovano sa inflacionim podacima jer bi osnovni rast cena mogao da se stabilizuje iznad ciljanih 2%.

Na prošlonedeljnoj konferenciji za štampu, predsednik Feda Džeromi Pavel je naglasio da, po njegovom mišljenju, trend opadanja inflacije ostaje netaknut uprkos prekoračenjima zabeleženim u januaru i februaru. Shodno tome, Pavelove izjave nehotice su signalizirale da objavljivanje PCE-a u petak možda neće biti od presudnog značaja za oblikovanje monetarne politike. Ipak, svako odstupanje PCE-a naviše od konsenzusa moglo bi da izazove zabrinutost, posebno imajući u vidu nedavno prekoračenje indeksa proizvođačkih cena (PPI).

Kvartalni izveštaji GameStop-a i Karnivala

Na polju kvartalnih zarada, u utorak će fokus biti na GameStopu (GME), američkom lancu prodavnica video igara koji je pre nekoliko godina postao poznat kao prva "meme" akcija. Izveštaj o njegovim prihodima pružiće značajan uvid u trenutno stanje kompanije, posebno nakon nedavnih promena u politici. Prošlog kvartala, uprava je odobrila novu politiku koja omogućava kompaniji da investira u akcije i druge oblike investicija, dajući time predsedniku i izvršnom direktoru Rianu Kohenu veću moć u upravljanju portfoliom firme.

Pažnja će u sredu biti usmerena na izveštaj o prihodima Karneval korporacije (CCL), britansko-američkog operatera krstarenja sa ukupnom flotom od preko devedeset brodova, koji će pružiti uvid u stabilnost industrije krstarenja. Ovaj izveštaj će takođe biti praćen sa interesovanjem, imajući u vidu nedavno objavljenu informaciju da je kompanija za krstarenje Norvejžan Kruz Lajn Holdings (NCLH) nedavno izvestila o svojoj prvoj godišnjoj dobiti od 2019. godine.

Govori Fedovih zvaničnika

Tokom predstojeće nedelje, očekuje se pojavljivanje nekoliko značajnih zvaničnika Feda, uključujući predsedavajućeg Pavela, predsednika Feda Atlante Rafaela Bostika, kao i dva guvernera Feda, Lisu Kuka i Kristofera Volera. Analiričari očekuju da će izjave zvaničnika Feda u narednim nedeljama verovatno naginjati ka restriktivnijem stavu, posebno kada je reč o dugoročnom putu za političke kamatne stope - aspektu koji bi mogao biti značajan za prinos na 10-godišnje obveznice.

Iznenadni mirni ton Pavela, koji naglašava ekspanzivniji pristup monetarnoj politici, izazvao je iznenađenje investitora. Ažurirani sažetak ekonomskih projekcija Feda ukazuje da kolege Pavela očekuju jači ekonomski rast, veću inflaciju i umeren porast dugoročne kamatne stope Feda. Ovi podaci pružaju uvid u stavove drugih zvaničnika Feda, koji se razlikuju od prethodno iznetog mirnog stava predsednika Feda.

Prodaja novih kuća u SAD-u

Čini se da se prodaja kuća u SAD-u oporavlja se od pada na decenijski najniže nivoe zabeležene prošle jeseni. Prema prošlonedeljnim podacima Nacionalnog saveza za nekretnine, prodaja postojećih kuća, koja čini većinu tržišta nekretnina, porasla je za 9,5% u februaru u odnosu na prethodni mesec na nivo od 4,38 miliona jedinica. To je bio drugi uzastopni mesec rastuće prodaje i najveći mesečni porast od februara 2023. godine, prema saopštenju.

U međuvremenu, srednja cena postojeće kuće porasla je za 5,7% u februaru u odnosu na godinu dana ranije, na 384.500 dolara, što je veći godišnji rast nego u prethodnom mesecu i najviša srednja cena ikada zabeležena u februaru. Prodaja novih kuća bila je snažna prošle godine i predviđa se da će dodatno ojačati ove godine, s obzirom na činjenicu da tržište anticipira smanjenje kamatnih stopa od strane Feda tokom leta. Očekuje se da današnji podaci o prodaji novih kuća u SAD-u pokažu rast sa 661.000 na 675.000.

Revizije BDP-a SAD-a i Velike Britanije

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija objaviće revizije kvartalnog BDP-a za četvrti kvartal u četvrtak. U SAD-u se očekuje da će BDP ostati nepromenjen na 3,2%. Ovi brojevi verovatno neće previše uticati na tržišta ako ne dođe do značajne revizije. Britanski referentni indeks, FTSE 100, ostvario je snažan rast nakon što je Banka Engleske (BOE) prošle sedmice smanjila kamatne stope.

Međutim, uprkos ovom pozitivnom kretanju, indeks i dalje zaostaje u odnosu na svoje evropske i američke pandane, prvenstveno zbog lošeg performansa akcija rudarskih kompanija, koje su u njegovom sklopu. Poslednji izveštaj o BDP-u Velike Britanije je pokazao da je britanska ekonomija smanjena za 0,3% kvartalno i 0,2% godišnje, ušavši u tehničku recesiju u poslednja dva kvartala 2023. godine. Revizije naniže mogle bi dodatno oslabiti funtu, prisiljavajući tržište da očekuje ranije smanjenje kamatnih stopa.

Autor izveštaja su analitičari Tradewin24.