Ekonomija

Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

NIN | 1. april 2024 | 11:21
Pet događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
EPA / EFE/JUSTIN LANE

Juče je zvanično okončan prvi kvartal 2024. godine, obeležen impresivnim rastom S&P 500 indeksa (MES) za više od 10%. Ovo je najznačajniji rast u prvom kvartalu od 2019. godine. Dok su pojedine visokoprofitabilne kompanije, poput proizvođača čipova Nvidia (NVDIA) i matične kompanije Fajzbuka (META), zabeležile izvanredan rast, sektori poput energetike i industrije takođe su pokazali oporavak tokom proteklih šest nedelja. Dalji tok ovog rasta do juna u velikoj meri će zavisiti od poteza Federalnih rezervi, koje do sada nisu pružile jasne signale da je inflacija opala dovoljno da bi opravdala smanjenje kamatnih stopa. Ova usaglašenost između tržišta i Federalnih rezervi postavlja dodatni pritisak na svaki ekonomski izveštaj, jer čak i manje promene mogu pokrenuti masovne reakcije investitora u istom smeru.

Nakon impresivnog početka godine na tržištima akcija, investitori sada zauzimaju oprezniji stav zbog mogućih izazova koji ih očekuju u drugom kvartalu. Očekuje se da će Federalne rezerve ispuniti očekivanja smanjenja kamatnih stopa do juna, što će značajno uticati na dalji tok tržišta. Predstojeća nedelja će staviti naglasak na ključne ekonomske pokazatelje kako na evropskom, tako i na američkom kontinentu. U EU, pažnja će biti usmerena na podatke o inflaciji, dok će se u SAD-u fokus prebaciti na podatke o zapošljavanju. Ovi ključni metrički podaci pružiće uvid u ekonomsko zdravlje na ulasku u drugi kvartal, oblikujući tržišni sentiment.

Martovsko zapošljavanje u SAD-u

Izveštaji o martovskom zapošljavanju u SAD-u će biti u središtu pažnje ove nedelje usred poverenja investitora da je ekonomija na putu ka tzv. "mekom sletanju", gde se očekuje ublažavanje inflacije, ali istovremeno izbegava oštar pad u recesiju. Prošlog meseca, nezaposlenost je dostigla najviši nivo od januara 2022. godine. O

čekuje se da je prema izveštaju Biroa za rad američka ekonomija dodala 205.000 radnih mesta u martu, usporavajući u odnosu na 275.000 dodatih radnih mesta u februaru. Ipak, snažan izveštaj o tržištu rada može dati zvaničnicima Federalnih rezervi više tema za razmišljanje kada je u pitanju tajming smanjenja kamatnih stopa, posebno ako plate nastave da rastu, što može podstaći inflaciju. Osim izveštaja Biroa za rad, koji će biti objavljen u petak, u utorak će biti objavljeni kvartalni rezultati istraživanja o otvorenim radnim mestima (JOLTs), dok je za sredu zakazano objavljivanje izveštaja o zapošljavanju u privatnom sektoru ADP instituta.

Podaci o poslovnoj aktivnosti u martu

Kako bi stekli bolji uvid u poslvne aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru SAD-a, investitori će pažljivo pratiti objavljivanje indeksa menadžera nabavke (PMI) – proizvodnog PMI-a, PMI-a sektora usluga i kompozitnog PMI-a instituta ISM, koji su zakazani za ponedeljak i sredu. Očekuje se da će proizvodni PMI u SAD-u iznositi 48,4, u poređenju sa prošlomesečnih 47,8. Podsetimo, vrednosti indeksa iznad 50 obično ukazuju na ekspanziju u sektoru, dok vrednosti ispod 50 sugerišu na kontrakciju.

EPA / EFE/JUSTIN LANE
EPA / EFE/JUSTIN LANE

Nedavni proizvodni PMI S&P Globala u SAD-u nadmašio je očekivanja, rastući treći mesec zaredom, što ukazuje na povećanu aktivnost u sektoru proizvodnje u prvom kvartalu 2024. godine. Komentari u izveštaju uglavnom su bili optimistični, ali su takođe postojali i neki zabrinjavajući signali u vezi sa inflacijom. Izveštaj je naveo sledeće: "Nagli rast troškova, zajedno sa jačanjem moći fiksiranja cena usled nedavnog porasta tražnje, znači da su inflatorni pritisci ponovo pojačani u martu. Troškovi su porasli usled daljeg rasta plata i rastućih cena goriva, što je dovelo do ukupnog inflacionog rasta prodajnih cena robe i usluga na najviši nivo u gotovo godinu dana". Osim u Americi, ove nedelje će biti objavljeni podaci o poslovnoj aktivnosti i u Kini, evrozoni i Velikoj Britaniji.

Inflacija u Evrozoni

Evrozona će u sredu objaviti preliminarne podatke o inflaciji za mart koji će biti pažljivo praćeni usred spekulacija da se Evropska centralna banka priprema za smanjenje kamatnih stopa u junu. Očekuje se da će godišnja stopa inflacije (CPI) u evrozoni ostati na prošlomesečnih 2,6%, dok se za baznu godišnju stopu inflacije očekuje 3,0% u poređenju sa prethodnih 3,1%.

Inflacija u evrozoni ostala je visoka od početka godine i moraće dalje da padne kako bi ECB mogla da izvrši letnje smanjenje kamatnih stopa, zbog čega su sledeća tri izveštaja o inflaciji ključna za tržišta. Investitori gotovo jednoglasno očekuju prvo smanjenje kamatnih stopa u junu. S obzirom da konsenzus vlada i unutar ECB-a, biće potrebno značajno odstupanje od očekivanja u podacima kako bi tržište promenilo svoja očekivanja. Govoreći u subotu, član Saveta guvernera ECB-a Robert Holzmann rekao je da bi ECB mogla da smanji svoju ključnu kamatnu stopu pre Feda, napominjući da evropska ekonomija raste sporije od američke.

Govori zvaničnika Federalnih rezervi

Nakon prošlonedeljne potvrde da je inflacija otpornija nego što se očekivalo, nekoliko zvaničnika Federalnih rezervi najavilo je svoje govore ove nedelje.  Počevši od predsednice Feda San Franciska Meri C. Dejli u utorak, investitori će takođe čuti i predsednika njujorškog Feda Džona C. Vilijamsa, predsednika Feda Čikaga Austana Gulsbija i predsednicu Feda Klivlenda Lorete Mester tokom nedelje.

Svi će oči biti uprte u predsednika Fed-a Džeroma Pauela na forumu na Standford univerzitetu u sredu, ali se očekuje da će Pauel ostati pri istim stavovima koje je izneo u petak: dosadašnji podaci su u skladu sa očekivanjima Feda i ne treba očekivati nikakve nagle odluke.

Godišnja skupština akcionara Diznija

Investitori će pratiti kako će se mesecima duga bitka sa aktivistima odvijati na godišnjoj skupštini akcionara kompanije Dizni (DIS) u sredu. Investitor-aktivista Nelson Peltz i njegov fond Trian Manadžment vrše pritisak na kompaniju povremeno od januara 2023. Peltz traži od akcionara da izaberu njega i bivšeg glavnog finansijskog direktora (CFO) Diznija Džej Rasula za mesta u odboru kompanije, u nastojanju da sprovede restrukturiranje, promeni planove kompenzacije na osnovu performansa i razvije novu strategiju strimovanja.

Dizni, s druge strane, pokušava da spreči ovu akciju i dobija značajnu podršku od velikih imena u investicionom svetu, poput Džejmija Dajmona iz JPMorgen-a. Ova borba kulminiraće na godišnjem sastanku akcionara kompanije u sredu, gde će investitori glasati o tome ko će dobiti mesta u odboru.

Autor izveštaja: Tradewin24