Ekonomija

Cena zlata oborila još jedan rekord: Centralne banke gomilaju rezerve

NIN | 2. april 2024 | 08:35
Cena zlata oborila još jedan rekord: Centralne banke gomilaju rezerve
NIN / Ustupljene fotografije

Cene zlata su su nastavile da rastu. Juče je oboren još jedan rekord, a podstaknut očekivanjima o smanjenju kamatnih stopa u SAD i privlačnosti ulaganja u metale kao sigurno utočište. Spot gold je dodao 1,32% na trgovinu na 2.265,53 dolara po unci. Fjučersi američkog zlata porasli su više od 2 % na 2.286,39 dolara po unci.

Prosečan godišnji rast cene zlata u evrima u poslednjih 20 godina iznosi više od osam odsto, a od početka ove godine cena je porasla za više od pet odsto. U poslednjih 12 meseci vrednost zlata je porasla za 15,5 odsto odsto sa današnje rekordne vrednosti

Centralne banke širom sveta gomilaju zlato najvećom brzinom u modernoj istoriji. Ovo može da znači da su glavne banke sveta, posle nekoliko dekada prilično ekspanzivne monetarne politike, sada postale prilično konzervativne i da ponovo pribegavaju “zlatnom sidru”. Rast cene zlata u poslednjih pet godina iznosi više od 60 odsto.

“Mislim da je ovo zaista uzbudljiv trenutak za zlato. Mislim da je ono što zapravo pokreće to što mnogi tržišni spekulanti zaista dobijaju samopouzdanje i udobnost u očekivanju odluke Federalnih rezervi vezano za kamatne stope”, rekao je za CNBC Joseph Cavatoni, tržišni strateg u Svetskom savetu za zlato.

Posmatrači tržišta očekuju da će američke Federalne rezerve smanjiti kamatne stope u maju ili junu.

Ključni Fed-ov merač inflacije za februar porastao je 2,8% na godišnjem nivou, prema podacima objavljenim prošlog petka – što doprinosi očekivanjima da će se američka centralna banka odlučiti na čekanje nego pre nego što počne razmatrati smanjenje kamatnih stopa.

Tri smanjenja kamata u 2024.

Fed je zadržao kamatne stope na nedavnom martovskom sastanku, ali je ostao pri svojoj prognozi za tri smanjenja tokom ove godine.

Cene zlata imaju tendenciju da dele inverzni odnos sa kamatnim stopama. Kako kamatne stope padaju, zlato postaje privlačnije u poređenju sa imovinom sa stalnim prihodom kao što su obveznice, što donosi slabije prinose u okruženju niskih kamata.

Cene poluga su takođe porasle zbog potražnje u inostranstvu, kaže Caesar Bryan, portfolio menadžer u kompaniji za upravljanje investicijama Gabelli Funds.

“U Kini su privatni investitori privučeni zlatom jer je sektor nekretnina bio loš”, rekao je Bryan, dodajući da je kineska opšta ekonomija ostala slaba, a njeno tržište dionica i valuta nisu dobro poslovali.

Dosadašnji rast zlata podstaknut je snažnim kupovinama od svetskih centralnih banaka u pokušaju diversifikacije portfelja rezervi zbog geopolitičkih rizika, domaće inflacije i slabosti američkog dolara, rekao je Cavatoni iz Svetskog veća za zlato.

„Stvarno jak razlog da nastave da kupuju… [ali] da vidimo da li će i dalje biti tako veliko i dugo“, dodao je on.

Kina je vodeći pokretač i potražnje potrošača i kupovine zlata centralne banke, prema podacima WGC-a.

Tagovi