Kultura

Hiiljade građana u Zagrebu dočekalo Bejbi Lazanju

Beta | 12. maj 2024 | 16:39
Hiiljade građana u Zagrebu dočekalo Bejbi Lazanju
EPA / EFE/ANTONIO BAT

Nekoliko hiljada građana dočekalo je danas hrvatskog predstavnika na Pesmi Evrovizije Bejbi Lazanju na glavnom zagrebačkom trgu, a među okupljenima su bili premijer Hrvatske Andrej Plenković i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević.

Doček na Trgu bana Jelačića priredio je Grad Zagreb pošto je Marko Purišić – Bejbi Lazanja sinoć u švedskom Malmeu osvojio drugo mesto, ali je dobio najviše glasova publike.

"Dali smo sve od sebe, mislim da ste vi to primetili. Mi smo samo klinci i nadam se da smo dokazali da možeš sam doći na visoki nivo. Sve smo sami radili", rekao je Bejbi Lazanja okupljenima na Trgu bana Jelačića gde je dva puta izveo pesmu "Rim Tim Tagi Dim".

Okupljeni su pevali zajedno s njim, uzvikivali njegovo ime i skandirali "Pobeda, pobeda".

Drugoplasirani na Pesmi Evrovizije je, zajedno sa ostalim članovima ekipe, sa zagrebačkog aerodroma do glavnog zagrebačkog trga stigao u otvorenom, panoramskom autobusu, a dolazak do Trga bana Jelačića prenosila je Hrvatska radiotelevizija.

Do njegovom dolaska, okupljene na Trgu bana Jelačića zabavljali su hrvatski izvođači koji su ranije uspešno nastupali na Evrosongu, grupa Let 3, Emilija Kokić i Tajči.

Purišić je na Evroviziju otišao kao uverljivi pobednik Dore, hrvatskog izbora za Pesmu Evrovizije, na koju je ušao kao zamena jer je jedna takmičarka odustala.

Na jučerašnjem takmičenju u Malmeu hrvatska pesma je bila treća po glasovima žirija i prva po glasovima publike, ali to nije bilo dovoljno za ukupnu pobedu protiv favorizovanog predstavnika Švajcarske.

Zagreb prajd: Mržnja posle pobede Švajcarske

Nevladina organizacija Zargeb Prajd reagovala je danas na govor mržnje proširen na društvenim mrežama u Hrvatskoj posle pobede na sinoćnoj Pesmi Evrovizije predstavnika Švajcarske Nema, koji se javno deklarisao kao nebinarna osoba.

"Pobedu Švajcarske i Nema na Pesmi Evrovizije značajan broj hrvatskih građana i građanki koristi kao priliku da na društvenim mrežama, bez ikakve zadrške i besramno, šire govor mržnje protiv nebinarnih, trans i rodno nenormativnih osoba", saopštio je Zagreb Prajd.

Ta organizcija navodi da je usledila "provala komentara u kojima se dovodi u pitanje pravo na postojanje i dostojanstvo nebinarnih i trans osoba, a istovremeno se neretko i poziva na ulično nasilje, a kao uzor prizivaju zločinački fašistički i nacistički režimi".

Zagreb Prajd je u saopštenju pozvao sve medije da "temi rodne nebinarnosti pristupaju etički, odgovorno, informirano i bez senzacionalizma".

Od digitalnih medija i svih medija koji svoje sadržaje objavljuju i na društvenim mrežama zatraženo je da, u skladu sa zakonom uklanjaju i nadležnim institucijama prijavljuju sve komentare koji koriste protivzakonit govor mržnje i pozivaju na fizičko i institucionalno nasilje protiv nebinarnih i trans osoba.

Takođe, Zagreb Prajd podseća na obavezu po Zakonu o elektronskim medijima da mediji preduzmu sve mere kako bi onemogućili objavljivanje sadržaja koji podstiče na nasilje ili mržnju.