Magazin

Žena koje se plašio i Pablo Eskobar: Ko su stvarne, a ko izmišljene ličnosti u Netfliksovoj seriji "Grizelda"

BBC Kultura | 1. februar 2024 | 13:16
Žena koje se plašio i Pablo Eskobar: Ko su stvarne, a ko izmišljene ličnosti u Netfliksovoj seriji "Grizelda"
PROFIMEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

"Jedini čovek kog sam se ikada plašio bila je žena, Grizelda Blanko", navodno je rekao poznati kolumbijski narko bos Pablo Eskobar govoreći o svojoj zemljakinji koja je u Majamiju stvorila jedan od najprofitabilnijih kartela u istoriji. Nova serija na Netfliksu „Grizelda“ izmišljena je verzija životne priče nemilosrdne žene narko-bosa Grizelde Blanko i vrlo brzo je dostigla veliku popularnost širom sveta.

Priča zasnovana na realnim događajima, ipak, otvara pitanje među publikom – ko je među likovima u seriji zaista postojao, a ko ne? Blanko je vešto koristila svoju „nevidljivu“ ulogu obične domaćice koja, zapravo, upravlja narko-tržištem na ulicama Majamija. Sama serija počinje navodnim Eskobarovim citatom koji pokazuje da su se ove žene plašili čak i najveći kriminalci.

Kristen Maldonado, televizijska i filmska kritičarka rekla je da „ono što priču Grizelde Blanko čini toliko zanimljivom jeste to što je ona bila vrlo uticajna u trgovini drogom 70-ih i 80-ih, ali nije poznata kao njene kolege, zato što je bila žena“.

Slično tome, priča o Blanko u seriji je umnogome preneta iz perspektive drugih žena – njenih prijateljica, zaposlenih, ali i neprijatelja. Neki od ovih likova bili su stvarni koliko i sama Grizelda.

„Iako su likovi koji glume dilere droge i sobarice Latinoamerikanci, čime se pojačavaju postojeći stereotipi, mislim da će biti zanimljivo videti ovu priču o pravoj Kolumbijski, koju glumi baš kolumbijska glumica“, rekla je Maldonado, referišući na glavnu glumicu ove serije Sofiju Vergaru.

Grizelda Blanko – stvarna ličnost

Iako je Grizelda Blanko započela i završila svoj život u Kolumbiji, njen uspon i pad dogodili su se u SAD. U seriji, Blanko dolazi u SAD u nadi da će svojim sinovima pružiti bolji život. Ipak, njihovi životi vrlo brzo postaju upleteni u krvoprolića i drogu.

Njena neobična priča vrlo je verno prikazana u seriji, čak toliko da je njen jedini preživeli sin Majkl Korleone Sepulveda Blanko tužio Netfliks i Sofiju Vergaru zato što su iskorišćeni neki podaci i materijal bez njegovog odobrenja i naknade.

Deo života Grizelde Blanko ranije je prikazan u dokumentarnim filmovima „Kauboji kokaina“, kao i u kriminalnoj drami „Kuma kokaina“ u kojoj je glumi Ketrin Zita Džouns. Isto tako, njenim životom baviće se i film "Kuma", koji je trenutno u pretprodukciji, a u kom glumi popularna pevačica i glumica Dženifer Lopez.

PROFIMEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia
PROFIMEDIA / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Džun Hokins – stvarna ličnost

Džun Hokins je policajka iz Majamija koja je bila deo tima zaduženog za slučaj Grizelde Blanko i koja je pomogla u njenom razotkrivanju. U seriji, policajku njene kolege ne shvataju za ozbiljno, slično kao i Blanko. Međutim, ona je svoje kolege policajce u realnosti opisivala kao "stariju braću".

Njene sumnje nisu nikada bile uzete u obzir, izveštaji koje je sastavljala nisu bili pročitani, a njen odnos sa sinom postajao je sve gori. U stvarnom životu, Hokins je sebe opisala ranije kao „snažnu staru ženu“ jakog stomaka koja je proživela mnoge teške stvari kao policajka, među kojima i to što je sin ranjen pred njenim očima. U seriji je glumi Hulijana Ajden Martinez.

Karla – izmišljena ličnost

Iako ne postoji prava Karla – prostitutka koja je dilovala drogu pod „vođstvom“ Blanko u SAD, mnoge druge Kolumbijke ipak jesu krijumčarile drogu po njenim naređenjima.

Bez obzira što nije u pitanju stvarni lik, priča o Karli je svakako uverljiva. U seriji je glumi kolumbijska pevačica Kerol Dži.

PROFIMEDIA / Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia
PROFIMEDIA / Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

Okružna tužiteljka – stvarna ličnost

U seriji „Grizelda“ pojavljuje se lik okružne tužiteljke koja je imala telefonski seks sa jednim od glavnih svedoka u slučaju protiv Grizelde Blanko. Iako nije verovatno da su se stvarni događaji odigrali onako kako je prikazano u seriji, činjenica je da je bar jedna sekretarica u kancelariji tužioca snimljena u "vrućem razgovoru" sa plaćenim ubicom koji je radio za Blanko, a onda postao svedok.

Iako ime tužiteljke nije pomenuto u seriji, ona se zove Ketrin Vogel, a skandal u čijem centru je bila njena kancelarija je ključna prekretnica u poslednjoj epizodi i samom slučaju.

Ko je bila ta sekretarica? To je teško reći. Vesti u vezi sa tim incidentom, koji se dogodio 1998. godine, pokazuju da je više žena bilo privremeno suspendovano, neke su otpuštene, dok je jedna oslobođena sumnji da je učestvovala u seks skandalu.

Na kraju, sukob interesa oslabio je slučaj države protiv Blanko. Angažovan je specijalni tužilac i Blanko je uspela da se nagodi, što je vodilo do njenog oslobađanja. Potom je deportovana u Kolumbiju, gde je ubijena 2012.