Arhiva

Demokrate pred raspletom

V. D. | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 25. maj 2016 | 19:26
Demokrate pred raspletom

Foto Vesna Lalić

Na sednici Glavnog odbora Demokratske stranke, naime, trebalo bi da bude odlučeno da li će izborna skupština DS, stranačkim Statutom obavezna u roku od šest meseci posle parlamentarnih izbora, biti održana 10. jula, kao što se nagađa, ili će lobiranja, računice i pregovori biti nastavljeni celog leta.

Izgleda da će članovi ovoga puta imati priliku da novo rukovodstvo biraju na neposrednim izborima, ali ostaje pitanje koliko se može govoriti o novoj ekipi, ako kao kandidati slove Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac. Ideje o prepuštanju rukovođenja proverenim, starim članovima, neopterećenim repovima bilo koje vrste, poput Ivana Vujačića, Milice Delević ili Gordane Matković, teško da mogu biti ostvarene, s obzirom na nespremnost za preuzimanje vruće stolice koju su izrazili sami ti medijski prozvani predsednički kandidati.

Sve to ne znači da borba neće biti oštra i prljava, kao što ni prognoze da bi se unutarstranački okršaj u DS prvi put mogao završiti bez formiranja nove stranke ne znače da će demokratama ponestati razlozi da se, umesto stanjem u društvu, i dalje bave samim sobom: o tome najbolje govore inovacije koje je ustanovio mladi kadar DS, Marko Bastać. Kao još jedna demokratska tema na dnevnom redu verovatno će se razvlačiti i priča o povratku starih asova (Boris Tadić, Dušan Petrović) u redove stranke koju su neslavno napustili. Ima, ipak, i onih koji se nadaju da će ugledne ličnosti koje su DS-u pružile podršku u kampanji, okupljene u neku vrstu kluba prijatelja stranke, dozvati demokrate svesti o razlozima postojanja stranke.