Arhiva

Pomozimo da naša deca budu zdrava

NIN | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 25. maj 2016 | 20:17
Pomozimo da naša deca budu zdrava


Porodilište u Knjaževcu je 15. po redu koje je u humanitarnoj akciji Blic fondacije - Srce za decu dobilo aparat za neonatalni skrining sluha. Blic fondacija je početkom marta pokrenula akciju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za skrining sluha kod beba. Pokrovitelj akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner Radio-televizija Srbije. U protekla dva meseca ove aparate su dobila porodilišta u Nišu, Valjevu, Vršcu, Prokuplju, Šapcu, Kraljevu, GAK KC Srbije u Beogradu, Čačku, Novom Sadu, Aranđelovcu, Kragujevcu, Zaječaru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu i Knjaževcu.

Načelniku službe za Ginekologiju i akušerstvo u Knjaževcu, dr Mirjani Marković aparat je uručio direktor korporativnih poslova u kompaniji Mozzart, Zoran Puhač. Počastvovani smo što smo deo jednog ovakvog projekta. Do sada smo u okviru akcije Srce za decu donirali aparate porodilištima u Kraljevu, Čačku, Zaječaru i sada u Knjaževcu, a nastavićemo sa podrškom najmlađima i u narednom periodu, rekao je Zoran Puhač. Zahvaljujući na donaciji, dr Mirjana Marković rekla je da se u Knjaževcu godišnje rodi oko 170 dece i da će od sada svakoj bebi odmah po rođenju biti proveren sluh. Za nabavku aparata za neonatalni skrining sluha za svih 56 porodilišta u Srbiji potrebno je 25 miliona dinara. Do sada je Blic fondacija sakupila 8,9 miliona. Ovo je akcija od izuzetnog značaja za zdravlje naše dece i očekujemo da će svako od nas poslati bar jedan SMS na humanitarni broj 2552 i tako doprineti da se reši jedan veliki nedostatak u našem zdravstvu. Voleli bismo da društveno odgovorne firme slede primer Telekoma, Telenora, Mozzart-a i Skijališta Srbije koji su obezbedili sredstva za nabavku 13 aparata za proveru sluha kod beba, rekao je Velimir Perović, urednik Blic fondacije.

Najoptimalnije vreme za početak lečenja je od šestog meseca, a kod nas se, nažalost, kod većine dece ovaj problem dijagnostikuje tek oko druge godine života. Ovaj preventivni pregled ima za cilj otkrivanje oštećenja kod tek rođenih beba, pravovremenu dijagnozu i lečenje, a sve u cilju normalnog i pravilnog razvoja te dece. Tačnost skrininga je skoro stoprocentna, metoda je bezbolna, jednostavna i bez rizika po zdravlje dece.

Blic fondacija je pokrenula veliku humanitarnu akciju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za skrining sluha kod novorođenčadi. Aparate za skrining sluha posedovala su svega tri, četiri porodilišta od ukupno 56, koliko ih ima. Zbog nedostatka tih uređaja, oštećenje sluha kod dece se kasno otkrije i posledice budu znatno veće nego kad bi se otkrilo odmah po rođenju. Pomozimo da svako dete može da čuje muziku, da peva, da se glasno raduje! Od 4. marta do 31. maja ove godine, sav prihod od našeg humanitarnog broja 2552 i sve uplate na tekuće račune Blic fondacije biće iskorišćeni za kupovinu aparata za skrining sluha kod beba. Pomozimo da naša deca budu zdrava!

Sredstva se prikupljaju preko Blic fondacije, i to uplatom na tekući račun ili slanjem SMS na humanitarni broj 2552. Blic fondacija je pokrenula veliku humanitarnu akciju da se svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za skrining sluha kod novorođenčadi.
Blic fondacija, Žorža Klemansoa 19, Beograd, matični broj: 28826184, PIB: 107873825 Dinarski račun: 2750010221949709 90 - rsd Societe Generale Srbija, Beograd.