Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   20.09.2020. 12:15
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
УВОДНИК
Коцкари

Иако Весићу замерају много тога, градској власти се мора признати да брине о сиромашнима. Па један квадратни метар на Тргу републике, на коме и бескућници могу да спавају, коштао је 6.666 евра и дупло је скупљи од квадрата стана у Београду на води, где ико из власти тешко може мирно да спава

Трг републике урађен је „заиста велелепно, у веома квалитетном граниту“, изјавио је 3. августа заменик градоначелника Београда Горан Весић. А и ко би доводио у питање квалитет ако се има у виду да је - према незваничним информацијама (званичне податке вероватно никада нећемо сазнати) - реконструкција трга површине 1,5 хектара коштала Београђане 10 милиона евра. Или 6.666 евра по квадратном метру. Како се нико раније није сетио да Весићу предложи нову пи-ар кампању како град води рачуна и о бескућницима, јер је квадрат на Тргу републике (где они могу да спавају) дупло скупљи него у Београду на води (где тешко да ико може мирно да спава). Тим пре што је неко и за ту кампању могао да узме неколико десетина хиљада евра.

Иако строго води рачуна о бројкама, „ђаволска“ цена од 6.666 евра председнику Србије није била сумњива. „Такви смо ми, Срби, неповерљиви према свему новом, али кад видимо како ствари иду, имамо другачији однос“, констатовао је Александар Вучић, тог 3. августа, обилазећи трг у пратњи Зорана Радојичића и Весића. Не верујем да је Вучић мислио на Весића, али ето, баш он је „имао другачији однос када је видео како ствари иду“. Или боље речено, како у ствари ништа – ни аутомобили, ни аутобуси, ни тролејбуси, ни бицикли, ни тротинети – не може да иде по онако реновираном Тргу. Чак ни пешаци, изузев планинара.

„Радојичићу, је л’ чупа неко знакове још“, упитао је шеретски Вучић градоначелника. Само пет недеља касније никоме више није до чупања знакова. Опозиција нема кад, спрема план за бојкот, а радници Штрабага имају преча посла - чупају и поново слажу коцке. Док Београђани чупају косу. И ништа им се не слаже. Зар председник, мада му то није уставна обавеза, није обишао градилиште, интересујући се за квалитет радова и материјала? Зар он, да нешто није било у реду, то не би открио? Погрешио је само што није повео и директора БИА Братислава Гашића. Он би сигурно приметио да нешто не штима, да коцке нису добро посложене. Јесте да су коцкице на тргу мање од плочица за купатило, али - што би рекао Ђорђе Балашевић у свом Петлу - принцип је исти, све су остало нијансе. Истине ради, Гашић ионако има превише посла. Зорана Михајловић каже да БИА још није завршила ни истрагу о томе како се лане обрушио потпорни зид на Коридору 10 у Грделичкој клисури.

Некоме ће реконструкција тек реконструисаног трга добро доћи, јер, да плагирам сам себе, без градње нема ни уградње. Плашим се само за чика Стојана, који „већ 60 година поставља калдрму и поплочава трг каменим коцкама и стручњак је за тај посао“. Вучић му се „лично захвалио, претходно је с њим и попричао и поздравио се, питавши га хоће ли ове камене коцке да издрже и јесу ли квалитетне, на шта је он одговорио да су првокласног квалитета“! Па, како црни чика Стојане првокласног квалитета кад нису издржале ни 10 дана? Једина шанса да избегне истрагу БИА је да чика Стојан позове у помоћ Ђорђа Балашевића и отпева им: „Aко су лагали мене и ја лажем вас“.

У августу Вучић је био „поносан како све изгледа“, уз опаску „да грађани буду љути због радова месец-два, али после буду задовољни“. У септембру ни Весић није био задовољан, а камоли грађани. И шта ћемо сад? Тим пре што је лично Весић на РТС-у 1. септембра тврдио да је „подлога урађена од најквалитетнијег гранита, што важи за део Трга који је намењен за саобраћај, али и за пешаке“. Па како за само десетак дана оно што је било одлично - не ваља ништа. Шта ако, заправо, градска власт не ваља ништа? Па, ништа! Нагледаћемо се ми још Весићевих генијалних пројеката. А да бисмо боље видели, на Бранков мост биће постављена украсна расвета, која ће нас коштати 150 милиона динара. Искрено, боље би му било да је на Бранков мост преселио сву расвету са Трга републике. Бар би се мање виделе размере штете генијалних одлука градске власти, коју из милоште неки грађани већ називају - коцкарима.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ана Брнабић, председница Владе Србије

Ја нисам ЛГБТ председница Владе Србије, него сам председница Владе Србије која је ЛГБТ.

Прочитајте све мисли
bg