Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.09.2020. 01:58
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
ЈЕЗИК
Ко је убица?

Крајем јула Политика је објавила краћи напис под насловом „Удар муње убио 33 Индијаца“. Требало је, наравно, написати 33 Индијца, јер после броја 2, 3 или 4, макар и као последњих у вишецифреном броју, именица долази у облику двојине, а тек од 5 у облику множине.

Читалац Чеда Тасић послао ми је тај исечак не због убијених него због убице. „Удар грома“, пише ми он, „догађа се брзо након муње. Нас су стари учили: `Кад видиш муњу, број до три, и ако се не чује грмљавина, значи да неће бити удара грома.` Преведено на разумљивији језик, муња никада и никог није убила, гром јесте.“

Истина је да се код нас у народу каже „Гром те убио“, „Гром га спалио“ и слично. С друге стране, гром је само звучни ефекат који прати севање муње, а муња је електрична струја, она која убија. Док је гледамо на небу у даљини, можемо да бројимо секунде до грмљавине, али ако нас погоди директно у главу, нећемо имати времена за калкулације. Зато оставимо да у овом случају о питању „Kо је убица“ пресуди неки физичар или климатолог.

Читатељка Нина Златар има замерке на једну реченицу из НИН-а број 3577, која гласи „Једна писмена и једна усмена намера обележиле су Макронову посету Софији“. Она се пита да ли уместо „писмена“ није требало рећи „писана“. По њеном мишљењу, реченице као „Обавестите ме писменим путем“, треба исправити у „писаним путем“.

Овo убеђење, по коме се придев писмен може односити само на људе, док се за поруке, текстове, документе и слично каже да су писани, јавило се негде крајем прошлог века. Ако не грешим душу, покренули су га неки средњошколски наставници, који ученицима више нису задавали „писмене“ него „писане задатке“. С тим се не би сложио ниједан лингвиста, јер писмен, придев изведен од именице „писмо“ у значењу „систем слова, азбука“, одувек је стајао у опозицији са усмен. Шестотомник Матице српске из 1971. дефинисао је одредницу писмен под 1 као „исказан писмом, написан“, а под 2 „који уме, зна читати и писати“ и „који уме, зна граматички правилно писати и говорити“. И данашњи једнотомник наводи оба значења, само су последња два дата под 1 и 2, а тек под 3 дато је значење „исказан писмом“ (уз навођење, између осталог, и примера писмени испит и писмени задатак). За такву промену редоследа, по мом мишљењу, није било разлога.Иван КлајнShare on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић председник Србије

Мени неко да не да 15 дана да уђем у своју канцеларију, ја не знам како бих реаговао, али то се, наравно, неће догодити. Не дамо ректорку ни за шта на свету, ако може још 15 дана да не ради то би било супер.

Прочитајте све мисли
bg