Arhiva

Porto Malteze ponovo u Beogradu

J. Matić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 31. oktobar 2019 | 00:52
Kao i nekadašnji Porto restoran, u dnu Francuske ulice, odakle je sve i počelo pre 22 godine, sada na novoj lokaciji na Novom Beogradu u Ulici Savski nasip 9a, nastavlja sa radom restoran Porto Malteze. U prijatnom ambijentu uz pogled na čuvenu barku – salad bar, akvarijum i ribarnicu, gost bira raznovrsne sveže morske plodove i ribu. Jelovnik je inspirisan ukusima i mirisima Sredozemlja, a slogan „Riblji restoran s poreklom“ podseća na dugogodišnju tradiciju samog mesta i naglašava kvalitet riblje hrane koja je u ponudi. Prisećajući se kako je nastala ideja, vlasnik restorana Dušan Radović priča za NIN: „Sve je počelo 1989. godine kada je kompanija Porto Malteze osnovana na Malti. Prvenstvena delatnost kompanije je bila trgovina svežom i smrznutom ribom i plodovima mora. Sledeći korak je bio formiranje ribarske flote i kao logičan nastavak usledilo je otvaranje restorana kao najbolja promocija kvaliteta sopstvene ponude. Nakon prvog restorana, otvorenog 1997. godine u Beogradu, gosti su mogli da kvalitetno i raznovrsno jedu ribu po pristupačnoj ceni. Uverivši se u uspešnost ovog poduhvata, jer se restoran razradio za mesec dana, kao nešto inovativno u ugostiteljskom poslu, odlučio sam da otvorim restoran, odnosno izvezem brend Porto Malteze van granica Srbije. Pokrenuo sam školu za kuvare i konobare u Beogradu kako bi kvalitet usluge bio na najvišem nivou, a i svuda gde je Porto Malteze prisutan. Prva destinacija je bila Beč, Austrija, 1998. Zatim Španija, grad Salou 2001, a godinu kasnije otvoreni su prvi Porto Malteze restorani u Moskvi i Sankt Peterburgu. Ono što se dogodilo je bila revolucija u restoranskom biznisu. Nakon otvorenog i drugog restorana u Moskvi, usledili su Kijev - 2006, zatim Minsk i Rim – 2007, potom Harkov, Dnjepropetrovsk, Almata i Kazanj – 2008, Kazanj i Odesa - 2009... Brend Porto Malteze je tako prodat franšizom u oko 30 restorana u Evropi i Rusiji. Danas još postoje restorani Porto u Moskvi, Sankt Peterburgu, Minsku, Kazanju i Sofiji. Porto se i u inostranstvu izdvaja svojom dostupnošću, cenama i jednostavnošću, a pre svega kvalitetom. Da li se i danas, posle 22 godine, držite istih principa? Tvrdim da je suština ugostiteljstva da dobro učiniš drugome, odnosno gostu. Dobro mu činiš, tako što se postaraš da dobro jede, da bude tretiran da oseti hedonistički ugođaj. To gost oseća. Večiti princip po kojem restoran Porto Malteze funkcioniše je jednostavan - gost mora da jede dobro i po pristupačnoj ceni. Jesti dobro znači jesti kvalitetno. Hrana mora da bude sveža, raznovrsna - jedna vrsta jela ne mora da bude za ceo ručak. Uvek predlažemo kombinaciju, takozvani miks morskih ukusa na jednom tanjiru, a prema željama i budžetu gosta. Zato se riba i morski plodovi služe na gram, prema zahtevu. Konobar predstavlja jelovnik svojim preporukama, koje ne smeju gosta ostaviti ravnodušnim, kako bi se gost ponovo vratio sa punim poverenjem. Jeste li planirali da u skorije vreme uvedete i neke novine? Od novembra, jelovnik restorana Porto Malteze biće dostupan i na portalu donesi.com, pomoću kojeg će jela moći da se poručuju i dostavljaju na adresu, a u susret periodu slava, restoran nudi mogućnost poručivanja i snabdevanja kompletne slavske trpeze.