Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   19.09.2021. 04:30
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
НИН-ова награда
Нови конкурс

Награду НИН-а примио сам с особитим задовољством, због њеног реномеа и због вриједности досад награђених писаца. Иако та награда и обавезује. Одузима право на промашај. А живот се не састоји само од успјеха – рекао је књижевник Меша Селимовић у разговору за наш магазин пошто му је уручено најважније признање за роман 1966.
Стари број читали смо док је стизала вест о новом конкурсу, те позив издавачима и ауторима да романе, написане на српском језику и први пут објављене током 2020. године, пошаљу у шест примерака, на адресу недељника НИН (Цетињска 1 / IV спрат, поштански фах 41, 11.000 Београд), најбоље одмах по објављивању, а најкасније до 15. децембра 2020. Списак пристиглих дела ажурираће се на сајту недељника НИН (www.nin.co.rs).
Име шездесет седмог добитника НИН-ове награде критике за најбољи роман године чија историја почиње 1954, биће саопштено средином јануара 2021. Пре тога ће жири, који као и прошле године чине Теофил Панчић (председник), Марија Ненезић, Бранко Кукић, Иван Миленковић и Марјан Чакаревић, начинити шири, ужи и најужи избор.
До тада, актуелни лауреат биће Саша Илић, писац романа Пас и контрабас, објављеног у издавачкој кући Орфелин. Његово дело о џез контрабасисти Филипу Исаковићу садржи четири целине, а радња се грана са одељења за рехабилитацију психијатријске установе у Ковину. Ликови покушавају да овладају временом и простором, да погледе „прожимају безвременски“. Сломљени ратним траумама, заробљени стресом, кроз причу о греху из прошлости и праштању, путују „таласима звука“, сећајући се клубова у Сплиту, Будимпешти, Марибору, Грацу, Кракову...
Заиста није лако укратко препричати добар роман! Упитан да у једној реченици дефинише Дервиш и смрт, Меша Селимовић је казао како мисли да је то немогуће: „Па ипак, рекао бих можда: човјек се често утврђује у туђој општој мисли и догми, а живот га присиљава да ипак потражи себе.“М. В.


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Ана Брнабић премијерка Србије

Без Врања, имали бисмо један од најбољих резултата до сада.

Прочитајте све мисли
bg