Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   26.10.2020. 10:31
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Велики газда

Резултат који СНС постигне само је Вучићев. Он је прави власник сваког посланичког и одборничког места, сваког министарског мандата, сваког будућег постављења, привилегије, почасти. И зато ће он да одлучи како ће му тај дуг бити враћен

Истина је, оваквих избора није било никад у историји. И нигде на свету. Не само зато што се одржавају у епидемиолошки веома ризичним условима, него и због тога што се власт у Србији више и не игра демократије. Правила, Устав и закони ни на који начин више нису сметња да се изборни процеси спроводе по мери и укусу првог човека државе. Зато данас изборна кампања најјаче странке у Србији, СНС, делује као чиста гротеска. Више се нико и не труди да одглуми равноправне услове изборне утакмице или да се за посланичка и одборничка места боре они који ће их сутра заузети. То што је забрањен спот СНС-а, и то онај са председником државе у главној улози, разлог је да се запуше уста свима „који би да соле памет“ о пристрасности и неједнаким условима за све учеснике изборног процеса. А онда може да се покаже како изгледа фер-плеј у њиховој изведби.

Ко год да је осмишљавао кампању СНС, колико год да су платили маркетиншким стручњацима и спин докторима, изборни дизајн стварна је креација председника државе. Он је њен истински аутор. И зато ми не присуствујемо некој квазидемократској представи – него политичкој монодрами, шоуу једног човека. То што се около врзмају неки статисти уопште не мења на ствари. Амбијент, реквизитери, суфлери, публика, па чак и ти заблудели статисти што се врзмају и труде да окрње делић сцене за себе – све је то, у ствари, његовог ума дело. Он је суштински одредио правила и оквир игре у којој ће глумити - сам. Зато је морао, спремајући се, пре тога, онолико да почисти и поради на опозицији која је хтела да му минира представу. Морао је да активира политичку пијацу на којој се испод стола купују људи и подршке, силом припитомљавају колебљиви, активирају уцене и прљави садржаји из досијеа тајних служби, да би утишао звиждаче из публике, умирио оне који би да се попну на сцену, и елиминисао или бар неутралисао оне који би да бојкотују представу. И, коначно, да неометано одигра своју соло ролу. Као нико у историји досад. Без ичије помоћи, чак и без најлојалнијих из његове партије. Јер, како да на сцену изведе, на пример, Зорану Михајловић, кад би му се смртно наљутио Ђука, а не би му то опростила ни бивша страначка колегиница Вјерица Радета. А ни Ђуку не може да попне на бину јер ће одмах да му лупају шерпама због ноћних бакљада по крововима у време ванредног стања. Не може да позове ни Небојшу Стефановића јер ће да га питају за тату и аферу Крушик. Да изведе Синишу Малог звиждали би му због плагираног доктората, тражили да објасни ко је плаћао школарину његовој деци или ко је рушио у Савамали. Тек би лоше прошао са Златибором Лончаром јер му публика није заборавила оне фашистичке изјаве да ће „гледати да у здравству у Србији нема Црногораца“, али ни фотографије са члановима земунског клана, нити да је чекао на аеродрому онај несрећни хеликоптер који је послат у маглу и у коме је погинуло седам људи. Није ово аматерско позориште па да игра Зоран Бабић кога би публика изјурила са сцене јер је нејасна његова улога у саобраћајној несрећи на наплатној рампи у Дољевцу када је погинула Станика Глигоријевић. Не може да се појави чак ни Младен Шарчевић јер ће одмах да се посвађа са новинарима и да извређа фотографе. А тек што би се провео са Гораном Весићем и његовим пројектима: руши-гради, намештеним тендерима за новогодишњу расвету, певајућим фонтанама и мостовима на сувом. Да није било оне глупе кривичне пријаве против председника државе и његовог брата којом је требало да се обесмисли афера Јовањица и повезаност функционера са ухапшенима за производњу дроге, можда би могао да одигра нешто и Милош Вучевић, али овако председник мора – сасвим сам.
Зато је он сам водио кампању - изборну и функционерску. Трчао свакодневно и сваконоћно од телевизије до телевизије и причао онолико дуго колико је могао да издржи. Отварао фабрике и путеве и обилазио градилишта... Е зато ће и резултат, који СНС формално постигне на овим изборима, бити само његов. Он ће бити прави власник сваког посланичког и одборничког места, сваког министарског мандата, сваког будућег постављења, привилегије, почасти. И то његови поданици морају да знају. Зато ће му бити вечити дужници. А дуг ће отплаћивати у ратама, лојалношћу, сервилношћу, неумереним хвалама, сталним цитирањем његових мудрости и заслуга или како год он то буде хтео.Весна Малишић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Бранимир Несторовић пулмолог

Сада када би ограничили људе, избила би побуна. Видите ваше вести, сад су убиства као у стара добра времена, убиства, мислим насиље, сад ће почну пљачке банака. Враћамо се у нормалу, људи су се заморили од те теме.

Прочитајте све мисли
bg