Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   27.09.2020. 06:08
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Немам снаге да опсујем као он

Игор Вук Торбица, уметник за којим данас на сва звона жали београдска позоришна јавност, током свог професионалног рада у граду у којем се школовао и који је одабрао да му буде дом, режирао је свега две представе: почетком 2015. године у ЈДП-у Kлајстов Разбијени крчаг и почетком 2017. године Толстојево Царство мрака у Народном позоришту у Београду. Обе су наишле на изузетан пријем и код публике и код критике, учествовале су и побеђивале на значајним домаћим и регионалним фестивалима, глумци су радо играли те представе, јавно истичући сјајно искуство у раду са Торбицом...
Позоришници који му се данас диве, нису имали проблем са тим што, након режије Царства мрака, представе која је, између осталог, проглашена за најбољу у Србији 2017. године, али и након десетак сјајних представа које је режирао ван Београда, попут Толеровог Хинкемана (награда хрватског глумишта за најбољу представу у 2015), или Молијеровог Тартифа, који је, по мом мишљењу, његова најуспелија представа, дакле што након свега тога Игор више од три године није добио понуду да ради у неком београдском позоришту, а његовог имена није било ни у јавно доступним београдским репертоарским плановима за сезону 2020/21...
Притом, и Игорова Хана је, као и Ханин Игор, већ годинама без сталног ангажмана у неком београдском позоришту. За Хану Селимовић, глумицу са бројем награда већим од броја година, нема места ни у једном престоничком ансамблу.
Многи ће ми замерити што о овоме пишем. Измислиће хиљаде фраза којима ће, попут катаракте, покушати да јасном виду замагле поглед у стварност.
Не може ова хартија да поднесе све оно што желим да напишем поводом односа Београда према Игоровом дару, јер немам снагу да као он опсујем.
А, нажалост, псовка је једини адекватан коментар.Жељко Хубач


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Горан Весић заменик градоначелника Београда

После 28 година владе ДС и његових отпадника на Старом граду, коначно ће ова општина имати власт која ће водити исту политику као и Град Београд и Влада Србије. То ће омогућити хармоничан развој Старог града и донети добро свим грађанима. Први такав пројекaт је линијски парк.

Прочитајте све мисли
bg