Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   23.01.2021. 04:29
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Мићино јато и Мегатренд власт

Никада власнику Мегатренда ништа нисам веровао на реч, па ни када је бранио неке своје студенте од оптужби за лажне дипломе и докторате. Чини се да би сада, после свега, хтео да се помири са СНС-ом, да због малих чарки не трпи бизнис. И његов, и њихов. Јер, без његових студената, не би било ни овакве власти

За разлику од министара и других високих функционера, који би најрадије заборавили или бар прећутали да су дипломирали или докторирали код живописног Миће Јовановића, управа Мегатренда се пред крај 2020. јавно похвалила да су њихови студенти, наставници и алумнисти „добили важна задужења у новом сазиву Народне скупштине, Владе Србије и извршној власти“. У информацији, које се не би постидели ни истраживачки новинари, прецизира се да је студент Факултета за културу и медије Никола Лазић најмлађи посланик у Скупштини и да је аутоматски био и члан радног председништва на првој седници новог парламента. Док, попут многих страначких колега, не буде могао да се закити дипломом Мегатренда, у биографији најмлађег напредњака, у рубрици занимање писаће – физиотерапеутски техничар. С обзиром на то да је изјавио да ће „учити од старијих“, остаје да се види да ли ће Лазића о култури и медијима боље научити Мића Јовановић или старије партијске колеге, професор Марко Атлагић, др Александар Мартиновић, др Владимир Орлић… Хмм, биће то мртва трка.
Мегатренд се хвали да је и Стефан Кркобабић пре неколико година дипломирао на Факултету за културу и медије, да је сада потпредседник Скупштине Србије, али не помиње да је дипломирани менаџер за односе са јавношћу вероватно и најмлађи члан Партије уједињених пензионера Србије, чији је оснивач и први председник био његов деда Јован, кога је на том месту наследио Стефанов отац Милан. Не помиње се ни да се Кркобабић јуниор 2012. запослио у Привредној комори Београда, у којој је од 2015. до 2018. био и потпредседник, а да га је потом Влада, у којој му је тата био министар, именовала за в. д. генералног директора Јавног предузећа „Стара планина“. На тој позицији био је све до пре месец дана, тачније до 11. децембра 2020, иако је још од августа посланик, а од 22. октобра и потпредседник Скупштине.
„Наша професорка др Зорана Михајловић изабрана је за министра енергетике и потпредседника Владе Србије. Др Небојша Стефановић, који је докторирао економију на Факултету за пословне студије, изабран је за министра одбране и потпредседника Владе Србије. Ирена Вујовић, која је економско образовање стекла на Мегатренду, изабрана је за министра заштите животне средине. Наш алумниста Александар Антић, после успешног мандата на дужности министра за енергетику, именован је за директора јавног предузећа Коридори Србије. Још неколико наших свршених дипломаца именовано је за државне секретаре и помоћнике министра, као и на одговорне послове у органима локалне самоуправе“, наводи Мегатренд.
Машала! Па нека нам је са срећом. А са оваквим експертима срећа ће нам и те како бити потребна. С друге стране, можда ни Јовановићу није било лако да се хвали тиме што у врху власти и СНС-а има много његових студената. Па, у августу је оптуживао тај исти СНС да му врбује професоре за нови Факултет друштвених наука, да СНС хоће да „направи своју институцију“, да је програм тог факултета „склепан збрда-здола“, да због тога „дуго нису могли да добију акредитацију и вероватно су на крају дошли до ње, уз помоћ неког из политичког врха“. Једном речју, тврдио је да је СНС хтео да му поквари бизнис и да преузме монопол на тај део „образовног система“, који гарантује лакшу проходност до високих позиција у врху власти.
Искрено, никад Мићи Јовановићу ништа нисам веровао на реч. Ни када је рекао да је нашао купца за свој универзитет – а није. Ни када је бранио неке студенте од оптужби за лажне дипломе и докторате – а били су фалсификати. Као и његов докторат. Биће да после свега жели само да постигне примирје са СНС-ом, да не трпи бизнис. И његов, и њихов. Јер, без Мићиног јата не би било ни Мегатренд државе.
Нажалост, овде се и високо образовање третира као бизнис и шанса за лаку зараду. Отуда и не чуди што Томислав Николић није знао ни адресу факултета на коме је наводно дипломирао, што је Небојша Стефановић тврдио да је предавања слушао у Сава центру… Како од њих очекивати да раде у јавном, а не у свом интересу? А, приде, нису сами. Ех, неће ваљда нико забранити Мићи да се хвали новим студентима на високим државним функцијама. У општем безнађу, зар није лепо знати да су неки људи успели да догурају до самог врха власти, иако ни њихова најближа родбина није веровала у њихову способност?Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић, председник Србије

За то да сам прислушкиван имам доказе. Имам сопствене снимљене разговоре, јер су неки мислили да то могу да избришу, да сакрију. Али немојте да сметнете с ума да када имате овакву подршку народа, има велики број људи који хоће часно и професионално да ради свој посао и да на такве ствари неће да пристају.

Прочитајте све мисли
bg