Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   22.03.2023. 01:45
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Америчка амбасада о извозу оружја Тешићевих фирми у САД
Влада САД озбиљно схвата све наводе о фирмама са црне листе

Иако не можемо јавно да коментаришемо конкретне случајеве, влада САД озбиљно схвата све наводе о материјалној подршци санкционисаним ентитетима. Додатне информације о санкционисаним ентитетима, као и опција да грађани пријаве потенцијалне прекршаје доступне су преко Министарства финансија за контролу спољне имовине, наводи се у кратком писаном одговору амбасаде САД у Београду на четири питања НИН-а: како је могуће да компаније Валир и Зенитпром, под контролом Слободана Тешића, извозе муницију у САД иако је он на црној листи Министарства финансија те земље, како је могуће да се тај извоз у САД наставио и након што је БИРН о томе писао 8. августа ове године, да ли је амбасада САД тражила од српских званичника објашњења о Тешићевим пословима и да ли је неко из Србије ургирао и лобирао код амбасаде САД у корист Тешића.
НИН је у прошлом броју објавио да су фирме Валир и Зенитпром, иако су везане за Тешића, у новембру извозиле муницију из ужичког Првог партизана, јер оне нису на црној листи САД. У претходне две године, од 14. новембра 2020. до 15. новембра 2022, када је у САД стигао последњи товар из Србије, оне су купцима из Америке испоручиле укупно 65 контејнера са 1.125 тона муниције. Од тога је скоро 200 тона муниције у 12 контејнера у САД стигло након писања БИРН-а о пословању Тешићевих фирми, 8. августа ове године.
Осим што Тешић муницију продаје купцима из земље на чијој је црној листи, куриозитет је и да је Валир на крају 2021. Првом партизану дуговао скоро 3,5 милиона евра, иако стручњаци за оружје тврде да је правило да се оно увек плаћа унапред, пре испоруке. На Тешићеве сумњиве послове са државним фабрикама наоружања и војне опреме први је указао узбуњивач из Крушика Александар Обрадовић. НИН је само на основу докумената у које је имао увид утврдио да је пет Тешићевих предузећа са Крушиком закључило 14 спорних уговора вредних око 78 милиона евра.Вук З. Цвијић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Драган Марковић Палма лидер ЈС

Јединствена Србија никада неће дозволити или гласати за то да два мушкарца иду у цркву, да се венчају и љубе у уста, неће прихватити нешто што доноси штету Србији, али ће бити прагматична у одређеним ситуацијама и подржаће оно што ради председник Србије Александар Вучић.

Прочитајте све мисли
bg