Arhiva

Tihi povratak dvopartizmu

Vladimir Stanković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. jun 2016 | 19:27
Tihi povratak dvopartizmu

Foto AP

Jedan pobednik (Marijano Rahoj) na poene, jedan poraženi (Pablo Iglesijas) tehničkim nokautom i dvojica gubitnika (Pedro Sančes i Alberto Rivera) koji su poslednji udarac gonga dočekali grogirani ali na nogama - to je, saopšteno rečnikom izveštaja sa boks-meča, politička slika Španije posle ponovljenih izbora. U gubitnike spadaju i agencije i analitičari koji su uoči glasanja pogrešno predvideli lagani pad Narodne partije koja je u decembru osvojila 123 mandata, stagnaciju u međuvremenu nastale koalicije Zajedno možemo (Podemos plus Ujedinjena levica) koja je pre 6 meseci imala 71 mandat (69 Podemos, 2 Ujedinjena levica) i takođe mali korak unazad PSOE Socijalistička partija) i Građana (Ciudadanos). Ispalo je da su narodnjaci osvojili 14 poslanika više i sada imaju 137, Građani su izgubili 8 (sada 32), PSOE 5 (85 prema 90 u decembru) a Podemos i Ujedinjena levica su ostali na istom broju (71), daleko od 90-ak, koliko su im ankete predviđale.

Zašto su građani glasali upravo ovako? Jedna od najčešće pominjanih teza je odbijanje neizvesnosti, glasalo se za sigurne opcije, poznate lidere, bez obzira na brojna nezadovoljstva zbog korupcije. Prisutna je i teorija da je ishod britanskog referenduma takođe imao uticaja na rezultate jer su mnogi glasači rezonovali da sa ovima na vlasti bar znaju na čemu su. Treći pravac razmišljanja jeste kažnjavanje partija, pre svega Podemosa, zbog tolerantnog odnosa prema separatističkom procesu u Kataloniji i Baskiji. Zaključak je, takođe, da ishod glasanja predstavlja povratak dvopartizmu, Narodna partija i PSOE, koji se od 1982. smenjuju na vlasti, odoleli su naletu dve nove partije koje su pokušale da zauzmu prostor na centru - Građani i radikalnom levom krilu - Podemos.

Bez obzira na to što ima jasnog pobednika, još uvek nema sigurnog mandatara jer postizborni pregovori još nisu ozbiljno ni počeli. Za razliku od decembra, kada je Marijano Rahoj odbio da bude kandidat za premijera jer je znao da ne može da dobije podršku 176 poslanika, premijer u tehničkoj vladi sada je spreman da pokuša i ima šanse da uspe. Posmatrači pomalo olako predviđaju da će Građani, uprkos izjavama koje opovrgavaju takav scenario, na kraju podržati Rahoja, a ta kombinacija daje 169 poslanika. Od ukupno 25 mandata koje su osvojile manje partije, Rahoj ne može da računa na podršku katalonskih i baskijskih nacionalista (Republikanska levica, Konvergencija, Bildu) ali može na Baskijsku nacionalnu partiju (PNV) koja ima 5 poslanika i Kanarsku koaliciju sa jednim. To je 175, još uvek nedostaje jedan glas, ali mediji spekulišu da bi izvesni Pedro Kevedo iz grupacije Novi Kanari, koja je u nekom dogovoru sa PSOE, mogao iz tog tabora da pređe na stranu narodnjaka i donese neophodnu većinu. Sam Kevedo priznaje da je već izložen velikim pritiscima.

To je matematika, praksa će pokazati koliko je realna. Mnogo toga zavisi od stava socijalista kojima Rahoj opet nudi takozvanu veliku koaliciju koja uključuje i Građane. Isto je nudio i u decembru, ali su socijalisti odbili i pokušali sa Građanima, ali to nije bila dobitna kombinacija i sad je, čini se, pukla tikva između Pedra Sančesa i Alberta Rivere, lidera PSOE i Građana.



Marijano Rahoj je, osim što je voljan da razgovara sa svima, spreman i da pristane na manjinsku vladu, uz podršku manjih partija. Narodnjaci, majstori političkog preživljavanja uprkos brojnim korupcionaškim aferama, zbijaju redove posle dobrog rezultata.
Rahoj je dobio brojne čestitke od evropskih lidera, u utorak je bio u Briselu na sastanku Evropskog saveta koji je razmatrao posledice bregzita, a od 9. do11. jula u Madrid stiže Barak Obama. Rahoj još neće biti premijer, ali će biti glavni domaćin američkom predsedniku. Sva je prilika da će Španijom i u naredne četiri godine vladati Narodna partija a socijalisti biti prva opoziciona snaga u parlamentu. Dugo je izgledalo da bi naizgled prirodna koalicija između levih snaga, PSOE i Podemos, mogla da sruši Rahoja, ali da bi se to desilo trebalo je da se prvo slože rogovi između lidera dve partije. Pošto su lični animoziteti nadjačali sve prednosti koje bi ta koalicija mogla da ima, od dogovora nije bilo ništa, što je iskoristio Rahoj da sa popravljenim rezultatom dobije drugu šansu koju će, po svemu sudeći, iskoristiti.