Arhiva

Agilna digitalna transformacija

Viktor Kovačević, direktor kompanije Comtrade Digital Sevices | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 29. jun 2016 | 20:18
Agilna digitalna transformacija


Više od 25 godina iskustva saradnje sa vrhunskim svetskim kompanijama i rešenja iz oblasti IT, koja su više od hiljadu inženjera ove kompanije napravili za svoje partnere, kancelarije od Amerike do Filipina, stalno širenje poslovanja kroz organski rast doveli su do stvaranja Komtrade Digital Services-a. Pred nama je nova faza razvoja, već smo globalna kompanija koja radi sa najatraktivnijim partnerima širom sveta, a sada je vreme za novi zamah, kaže Viktor Kovačević, direktor Komtrade Digital Services.

Čime se bavi vaša kompanija?

Suština našeg posla je to što mi našim partnerima iz različitih industrija i oblasti poslovanja obezbeđujemo strateška inženjerska softverska rešenja, koja im omogućavaju da na nov način osmisle svoj poslovni model. Mi u saradnji sa njima dizajniramo ta rešenja, osmišljavamo kako posao da funkcioniše, stvaramo biznis model prilagođen digitalnoj transformaciji, a onda i radimo sam inženjerski posao i sprovodimo ga. Možda je taj pojam digitalne transformacije najlakše opisati na primeru Ubera klasičan taksi servis digitalno se transformisao u Uber. Tehnologija omogućava da se takav prelazak ostvari u bezbrojnim poslovnim oblastima mi sa našim partnerima osmišljavamo te biznis modele, a onda ih i inženjerski proizvedemo za njih.

Možete li nam dati primere sa kime ste sarađivali?


Najnoviji primer je Rayanair, sa njima smo ostvarili jedan projekat kojim su bili toliko zadovoljnu da su, osim nastavka saradnje, čak i snimili video u kome govore o tome koliko smo mi uspešan, pouzdan i kvalitetan partner. Platforma myRayanair koju smo izgradili, u velikoj meri štedi putnicima vreme potrebno za rezervaciju leta. Ova platforma može da popuni čak četiri Boinga 737s za samo jedan minut u najprometnijim terminima za rezervacije. Trenutno, više od sedam miliona klijenata koristi myRayanair platformu i njena popularnost raste u proseku za 8.000 korisnika dnevno. Trenutno radimo i za svetskog velikana na području servisa i proizvoda za energetski i vodni menadžment, kompaniju ITRON, gde uz pomoć našeg znanja, njihovi sistemi mere istovremeno čak 10 miliona brojila. Komtrade Digital Services, koji je nastao na osnovu čitavog niza projekata koji su naši inženjeri radili unazad oko dve i po decenije, baštini iskustvo saradnje sa Cernom, što je posebna čast, jer kada ste jedan od samo sedam servis provajdera najnaprednijem naučnom projektu u ljudskoj istoriji i to upravo u IT oblasti, to onda govori o vašem kvalitetu. Sarađivali smo i sarađujemo i sa nemačkim i austrijskim Telekomom, sa Vitafonom, nemačkom železnicom, sa Airbasom, sa vodećim svetskim kompanijama u oblastima bankarstva upravo jedan veoma atraktivan projekat realizujemo sa Hipo grupom, u oblasti zdravstva, medicinske opreme, farmacije, autoindustrije, skladištenja i logistike, u javnom i državnom sektoru u nekoliko zemalja EU. Posebno smo zadovoljni što su mnogi od naših klijenata, a ukupno ih je bili skoro hiljadu, sa nama sve ovo vreme, a novi kada dođu, posle početnih projekata, ukoliko je moguće nastavljaju saradnju.

U čemu je tajna?

Kao i u svakom poslu suština je u kvalitetnim i obrazovanim ljudima koji su na pravom mestu u pravo vreme motivisani da donesu visoku vrednost. Naši timovi su pouzdani, izvanredni, sa značajnim znanjem, iskustvom i kvalitetom i rešavaju poslovne probleme klijenata stvarajući inovativna rešenja. Veoma je važno što smo tako koncipirani da smo agilni, spremni da prilagođavamo sve ono što stvaramo brzim promenama potreba kod samih klijenata. Naša rešenja povećavaju upotrebnu vrednost onoga što naši partneri rade, podižu efikasnost i transformišu njihove biznis modele da budu još uspešniji.

Šta je sledeće?

Sledeći je novi skok, nova faza u našem razvoju, za šta su stvaranjem Komtrade Digital Services-a postavljeni osnovi. Komtrade Digital Services želimo postaviti kao jednu od top-kompanija na ovom području na globalnoj svetskoj sceni koja je lider u implementaciji novih tehnoloških trendova najboljim svetskim brendovima i kompanijama. Veoma nam je važno da angažujemo još kvalitetnih softverskih inženjera, što verujemo da neće biti problem, jer stručnjaka kakvi nam trebaju ima i kod nas, i u regionu, a i šire, a mi smo globalno prisutni i najbolji među njima se rado opredeljuju da rade sa nama, ne samo zbog uslova koje nudimo, već i zbog činjenice da će na ovaj način biti u mogućnosti da rade za prvoklasne svetske kompanije, lidere u oblastima njihovog poslovanja, da tu mnogo nauče i steknu neprocenjiva iskustva. Ta činjenica Komtrade Digital Services postavlja u još jednu vrlo važnu misiju u regionu, koji je uvek bio neiscrpna riznica mladih i inteligentnih ljudi, da im omogućimo da iz regije rade na svetskoj sceni a istovremeno ostvaruju kvalitet života u svojim lokalnim sredinama, od Nove Gorice do Kragujevca i samim tim doprinose da one rastu u svakom smislu.