Arhiva

Nož u leđa Sandersu

S. Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. jul 2016 | 18:55
Nož u leđa Sandersu

Foto AP

Sedamdesetčetvorogodišnji senator Vermonta Berni Sanders, ujedno i najdugovečniji senator u SAD, koji je čitavu političku karijeru gradio van dvopartijskog sistema, oslanjajući se na, u Americi prokazane, socijalističke svetonazore, uspešno je vodio bitku protiv Hilari Klinton u trci za kandidata Demokratske partije. Na kraju je izgubio, jer se političko-kapitalistička udruga oko Klintonove pokazala odveć jakom.

U tom se procesu Sanders iskristalisao kao lider sposoban da oko sebe okupi možda i najpreviđeniji udeo tamošnjeg glasačkog tela progresivne, razočarane pojedince. Na kraju ih je i on razočarao, pozvavši ih da na izborima glasaju za Klintonovu, jer je, kako je procenio, opasnost koju Tramp predstavlja isuviše velika.

Napustio je ideološku revoluciju, ali svi znaju da nije promenio ideologiju; napustila ga je većina pristalica, upravo zato što znaju da je podlegao realpolitičkim igrarijama, što je u više navrata obećavao da neće uraditi.

Vikiliks je u međuvremenu otkrio tajne prepiske iz štaba demokrata, koje su otkrile da je sedmoro visokopozicioniranih aparatčika prilično revnosno razrađivalo taktiku kojom bi Sandersa sapleli, a Klintonovoj povećali šanse da postane predsednički kandidat. Glavne teze bile su da na tribinama u južnjačkim, konzervativnim državama valja Sandersu, inače ateisti jevrejskog porekla, postaviti pitanje veruje li u Boga i pomoći Klintonovoj da efikasnije izbegne nezgodna pitanja o finansiranju i slobodnom tumačenju nekih unutarpartijskih pravila.

Posledice? Predsednica štaba Debi Vaserman Šulc se izvinila i povukla. Sanders je izgubio političku bitku, ali je u ideološki rat gurnuo svoje pristalice. Klintonova? Dobro je ona.