Arhiva

Izaberite čudovište

Pavle Simjanović | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 27. jul 2016 | 20:52
Izaberite čudovište


Negde na sredini prve sezone serije Peni Dredful Dejvid Varner, kao profesor Van Helsing, izgovori repliku Znate li nešto o vampirima, doktore?. Koliko je samo puta u svom životu Vorner, taj divni šmirant od najplemenitije sorte, kojem ne znate ime ali ga znate iz Pasa od slame, Predskazanja, S vremena na vreme gde se kao DŽek Trbosek proganja sa H. DŽ. Velsom Malkolma Mek Dauela, Gvozdenog krsta, serije Holokaust gde je bio Rajnhard Hajdrih, Trona, Čoveka sa dva mozga sa Stivom Martinom, ni manje ni više nego dva Titanika, morao da za novac izgovara potpune besmislice? I da li je neprirodno ako, kada ga u narednoj epizodi Frankenštajnovo čudovište raspoluti, osetite neku vrstu olakšanja što je taj momak od sedamdeset i pet leta odradio svoje za ovaj put i može da ide i bavi se čime god se već ozbiljni britanski pozorišni glumci bave između dva filmska ili televizijska treša, kojima plaćaju održavanje velikih seoskih kuća u kojima žive? Da li je Peni Dredful treš, ili je intelektualno-eskapistička zabava, ili, možda, kvalitetan televizijski program iz 2016. godine? Misle li ljudi na serije kao što je Peni Dredful kada kažu da je sada sav kvalitet iz sveta žanrovskog, mejnstrim filma pobegao na televiziju?

Formula Peni Dredful nalik je natpisu sa plakata za film Whats New Pussycat?: ponovo su na okupu, prvi put. Dakle, London 1891. godine. Mesto, zajednička interesovanja, da se ne lažemo, potreba autora i gledalaca serije, okupljaju doktora Frankenštajna, Dorijana Greja, Minu Harker sa užom porodicom, vukodlaka, doktora DŽekila i gospodina Hajda... Konkretno, ser Malkolm (Timoti Dalton) traga za svojom ćerkom Minom, udatom Harker, i u tu svrhu spontano okuplja društvo za borbu protiv mračne strane, kako one koja preti smakom sveta, tako i one koja se nalazi u njima samima (da, njihovi razgovori povremeno nalikuju grupnoj terapiji). Prema nama, ovde, gubitak je bio brutalan. Zauzvrat, mi smo postali brutalni. Od ovog trenutka nema povratka. Ukoliko idemo dalje, nastavićemo kao jedan. Bez oklevanja, i uz isključivu odanost jednih drugima. Ono za čime tragamo ne zahteva ništa manje od toga. To nije za slabe ili za dobre.

Nema dobrih u ovoj sobi. Zato ste i vi ovde, kaže ser Malkolm Itanu Čendleru (DŽoš Hartnet), poslednjem dodatku grupi. Problem serije zapravo i jeste u tome što su naši junaci loši te im je teško pronaći one najgore koji bi im bili dostojni neprijatelji. U prvoj sezoni obigrava se oko vampira, u drugoj se družina bori protiv zbora veštica. Ipak, jasno je da je princ tame neprijatelj br. 1. Kako ga prikazati? Najlakše, i, serija često luta u tom pravcu, kroz opsedanje duša naših junaka, do te mere da treća sezona postaje negledljiva psiho drama, naravno, najviše hvaljena od strane kritičara. Dok god uzvišenost, smrtno ozbiljna lica i glasovi glumaca pogađaju teško osvojivi presek kempa, stvaralačkog talenta, minuta eskapizma praćenog sekundom temeljnog razmišljanja o svetu u kojem živimo, Peni Dredful je sasvim prihvatljiv. Problemi nastaju kada autor serije (i jedini potpisani scenarista) postane zaista ozbiljan, maskirajući sopstveni užas neznanja čime da ispuni dramsku radnju. Kako god, Dejvid Vorner je uzeo novac i izvukao se na vreme. Stari lisac.