Arhiva

Nekoliko nedelja pakla

Stefan Slavković | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 19. oktobar 2016 | 18:58
Nekoliko nedelja pakla

Foto AP

Irački premijer Hajder el Abadi i glavnokomandujući međunarodne koalicije na čelu sa SAD koja se bori protiv Islamske države Stiven Taunsend dali su u nekoliko časova razmaka gotovo unisone izjave. Drugi najveći irački grad Mosul, u kojem je Abu Bakr al Bagdadi pre dve godine proglasio kalifat, jednostavno mora pasti, jer se rat protiv terorizma može uspešno završiti jedino ako bude obeležen tako velikim podvigom. Operacija će trajati nedeljama, veli Taunsend. To je bitka nad bitkama, kaže El Abadi. Najveća otkako su SAD 2003. izvršile invaziju na ovu bliskoistočnu zemlju. Biće i da je sam Al Bagdadi saglasan s njima, pošto je iz Mosula brže-bolje pobegao. Takav luksuz je nedostupan civilima, kojih je između milion i milion i po, što Mosul čini četiri do pet puta većim od ma kojeg drugog do sada oslobođenog grada.

Bitka ovolikih razmera će, upozoravaju u UN, u svakom slučaju izazvati humanitarnu krizu životna opasnost postaće novo redovno stanje, ako ne od kuršuma ili mačete, onda od nadolazeće zime. Čak i ako operacija prođe bez poteškoća, očekuje se da će nekoliko stotina hiljada građana potražiti dom i mir negde drugde. Oni imućniji u zapadnoj Evropi.

Iračke vazduhoplovne snage zato su obasule Mosul desetinama hiljada letaka na kojima su, uz izveštaje o dosadašnjim uspesima, predočile pravila ponašanja za vreme akcije. Ako pucanje uznemiri vaše dete, kažite mu da je to igra ili grmljavina. Ako ugledate vojnu jedinicu, ostanite na udaljenosti od 25 metara. Ne posećujte bombardovana mesta najmanje sat vremena nakon detonacije. Prozore oblepite lepljivom trakom i nipošto ne izlazite ako ne morate. I tako nekoliko celih nedelja.

Ujedinjene snage neće ciljati civile, ali i ID se upravo u to uzda. Kao i mnogo puta do sada. Nažalost, nemoguće je smisliti dovoljno dobar savet u slučaju kidnapovanja ili korišćenja običnog stanovništva kao živog štita.
Bitka za Mosul predstavlja presedan i zbog toga što kao retko koja do sada ujedinjuje sve lokalne antidžihadističke faktore iračku i sirijsku vojsku (oko 30.000), kurdske jedinice (oko 4.500), pa čak i malobrojne turske snage. U skorije vreme će im se priključiti i pojedina sunitska plemena, kao i šiitske paravojne formacije.

Sirijska vojska će prvo morati da zauzme i primiri mesta oko Mosula kako bi obezbedila nesmetan ulazak vojske u grad, a potom i da ga sa iračkim saborcima drži pod konstantnom opsadom dok se oslobođenje ne završi. Istovremeno će, prema aktuelnoj strategiji, morati da iznova češlja i kontroliše novooslobođene teritorije zbog realne opasnosti od zaostalih džihadista.

Nepunih nedelju dana pre lansiranja operacije, ID je upravo u Mosulu sprečila pobunu jedne odmetnute frakcije. NJu je predvodio komandant, lokalni Al Bagdadijev poverenik, rešen da uspostavi kontakt s iračkom vladom. Zavera je otkrivena kada je u telefonu jednog džihadiste pronađena poruka o premeštanju oružja. Priznao je da je oružje služilo za snabdevanje legitimne iračke vojske i podrivanje odbrane džihadista.

Islamska država je nakon ovog otkrića pogubila čak 58 ljudi za koje se makar i posumnjalo da su učestvovali u neostvarenoj diverziji, i to davljenjem u vodi. Sahranjeni su u masovnim grobnicama u predgrađima Mosula, a njihova će žrtva ostati upamćena i po tome što jasno ukazuje da ID sve brže gubi podršku, kako civila, tako i samih njenih članova. Od preostalih 8.000 boraca ID, očekuje se da u toku bitke oružje položi najviše trećina.

Aktuelna ofanziva inače se naslanja na prošlogodišnji napad iračkih Kurda na Mosul, od kojeg se nakon nekoliko meseci niskog borbenog dejstva odustalo. Zauzimanje Mosula nipošto neće značiti kraj Islamske države ili rata protiv džihadista, ali će svakako predstavljati važan korak ka presecanju saobraćajnih i transportnih veza unutar kalifata.