Arhiva

Podelićemo samoću

Mića Vujičić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 19. oktobar 2016 | 20:25
Podelićemo samoću


Zemlja počasni gost biće Iran, a sa čitaocima će se družiti neki od najslavnijih svetskih pisaca, poput Erlenda Lua, Zahara Prilepina, Aleksandra Mekola Smita, Pana Bujukasa

Erlend Lu, autor romana Prohujalo sa ženom, Naivan. Super, Dopler, Volvo kamioni, Mirni dani u Miksing Partu, Fvonk, koji će biti gost Geopoetike, kaže u kratkom razgovoru za NIN da je bio na mnogim sajmovima i da ih rado posećuje. Lepo je videti sve te knjige i volim da posmatram ljude koji tamo provode dane. Predivna stvar: šta književnost čini za čoveka Naša samoća smanjuje se kada shvatimo da smo je podelili sa drugim ljudima, napominje poznati norveški pisac za naš nedeljnik. Tribinski program ovogodišnjeg Sajma biće usmeren na pitanja vezana za domaću produkciju. Biće organizovane tematske izložbe, obeležena Šekspirova i Servantesova četiristogodišnjica, kao i vek od smrti Petra Kočića. Očekuje se oko hiljadu izlagača i dolazak sto pedeset hiljada posetilaca. Kada je reč o objavljenim romanima, domaćim i prevedenim, cifre su ogromne. Često se govori da živimo u doba hiperprodukcije koja nije poštedela ni svet literature. Kako se pisac i čitalac oseća među svim tim knjigama?

Mislim da se radi o veštački stvorenom problemu, odgovara Erlend Lu. Slažem se da generalno imamo posla sa hiperprodukcijom i previše žestokom odnosu između ljudi i predmeta koji im pripadaju. Međutim, veruje da se ovo ne odnosi na knjige. Smatra da su one deo rešenja, ne problema. I da su još uvek najbolji način za širenje misli među ljudima, bolji nego kad ih iznosimo kroz razgovor.

Knjige su naše sredstvo da izađemo na kraj s haosom. Ne doprinose problemu. Da vas pitam: ako nam nisu potrebni svi ti naslovi, ko će da odluči koji su prekomerni, a koji ne Sve bi se brzo pretvorilo u nešto nalik totalitarizmu. Ne. Pustite knjige da protiču. Zgrabite one koje su namenjene vama, poručuje Lu.