Arhiva

Lečenje po minutu

S. Petrušić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 6. decembar 2016 | 19:24
Lečenje po minutu

Foto Aleksandar Dimitrijević

Konkretno, umesto spektakularnih 15 minuta, koliko im po važećem pravilniku pripada za posetu izabranom lekara, ubuduće bi svoje potrebe za lekarskom uslugom morali da ograniče na 10 minuta. To znači da bi im pregled trajao oko dva minuta i to samo pod uslovom da se skidaju i oblače na hodniku jer je lekarima, koje je neko pretvorio u pisare, potrebno oko osam minuta da u kompjuter unesu svu traženu papirologiju. Uz to je stiglo upozorenje i da bi mogli da plaćaju veoma skupe penale u slučaju da se dva puta ne pojave na zakazanom specijalističkom pregledu - ukoliko izostanak ne opravdaju - u vidu zabrane da u narednih godinu dana traže novi termin.

Bilo bi i te kako interesantno proveriti šta bi Ustavni sud imao da kaže o kazni u obliku uskraćivanja prava na lečenje, pod uslovom da se neko stvarno usudi da na ovakav način sankcioniše pacijente, i pod uslovom da imamo Ustavni sud. Ali, teško je poverovati da bi bilo kome palo na pamet da se na ovaj način poigrava sa zdravljem ljudi. Pre bi se moglo pretpostaviti da je reč o namerno puštenim glasinama: vidite koliko bi moglo da vam bude loše, pa prestanite da kukate da vam je i sada loše.

A loše je! Sramna ponuda od 15 minuta u praksi je već svedena na sedam minuta jer je svaki lekar dužan da uz zakazane pacijente primi urgentne slučajeve ili one koji su došli po uput ili recepte, što znači da u toku radnog vremena umesto 30 primi 60 i više pacijenata. A ko kod specijaliste uspe da zakaže pregled za manje od dva meseca, direktno ulazi u Ginisovu knjigu.