Arhiva

Pravi doktor na čelu države

M. Lovrić | 20. septembar 2023 | 01:00 >> 6. decembar 2016 | 21:16
Pravi doktor na čelu države

Foto profimedia.rs

Biće mučnog posla za 72-godišnjeg Van der Belena u zemlji u kojoj je 46 odsto glasača htelo njegovog protivkandidata, ekstremnog desničara, ali čovek je već pokazao da ume da pliva. Uspeo je u teškom zadatku da se proda kao neko različit od ekstremne desnice, ali i neko ko neće dovesti u pitanje ekonomske temelje sistema. Napredovao sam od arogantnog antikapitaliste do širokogrudog levog liberala, rekao je jedanput, a u poslednje je vreme izbacio i epitet levog. Prikladan je, dakle, politički materijal za sistem, čak i poreklom dete je aristokratskog ruskog bankara koji je tri puta bežao od Crvene armije. Poslednji mu je beg uspeo trajno, pa je Aleksander na miru gradio karijeru. Studirao je ekonomiju na Univerzitetu u Insbruku, doktorirao 1970, postao profesorom 1976. i četiri godine kasnije napredovao do bečkog univerziteta, gde je od 1990. do 1994. bio dekan Fakulteta za društvene nauke i ekonomiju.

Političku karijeru počeo je u Socijaldemokratskoj partiji, 1992. je prišao Zelenima, bio na raznovrsnim visokim stranačkim položajima, a u ovoj se deceniji politikom uglavnom bavio na gradskom, bečkom nivou. Na predsedničkim izborima nastupio je kao nominalno nezavisan kandidat.

Sanja o Ujedinjenim državama Evrope bez ograda, što uključuje i izbeglice. Često se poziva na to da je i sam izbegličko dete, te se i protivio izbegličkim kvotama. Snažno podržava istopolne brakove i zbog te društvene liberalnosti između ostalog je i razveden popularan je i među mladima koji su mu organizovali velike rejvove podrške.

Tvrdi da neće dopustiti ekstremno desnoj Slobodarskoj partiji Austrije da formira vladu makar i pobedila na izborima 2018. Ostavio cigarete ili ne, izvesno je da će se oko Van der Belena dimiti.