Лука Трипковић: ОСМЕХ ПОД ГОРОМ МАСЛИНОВОМ (Матица српска)


Роман епског замаха о Шпанском грађанском рату, с мноштвом приповедачких игара (епистола, прелудијум, annex), који између два цитата Штефана Цвајга отвара причу – кључ за разумевање трагичних догађаја из следеће деценије и Другог светског рата. Заснована на сведочењима и документима, књига за централну тачку узима операцију исељења колекције мадридског музеја Прадо, под претњом бомбардовања од стране пучиста предвођених Франком. Судбине јунака из најразличитијих крајева света укрштају се на шпанском песку.
Лука Трипковић (Ваљево, 1989) дипломирао је на Факултету ликовних уметности. Роман Осмех под гором маслиновом објављен је у едицији Прва књига Матице српске.


НИН online

test Промени језик   Sitemap   25.01.2008. 12:57


 НАСЛОВНА    АРХИВА    РЕДАКЦИЈА    ПРОДАЈА    РОМАН ГОДИНЕ 


 

Рубрике
Одјеци
Људи
Недељник
Култура
Политика
Економија
Друштво
Ин мемориам
Свет
Фељтон
Колумне
Реч недеље
Тирнанија
Језик
Штап и шаргарепа
Постекологија

 Насловна тема width=1 align=left border=0> Бесплатни чланци
src="/img/spacer.gif" width=1 align=left border=0>

Добру деценију уназад ја сам писао оно што је данас једна од компоненти наше политике, тако да ме нико не може препознати тамо као неког програмираног бирократу

  class="author">Радмила Станковић

(детаљније)
src="/img/spacer.gif" width=1 align=left border=0>Руски кишобран

Изјава начелника Генералштаба руских оружаних снага генерал-пуковника Јурија Балујевског да ће Русија своје савезнике заштитити и нуклеарним наоружањем, одговор је на америчке “иновације у нуклеарној доктрини”. Србија у тој великој игри нема никакво изузетно место
  class="author">Мирослав Лазански


(детаљније)
Ловци на гладијаторе

Да ли је могуће започети расправу о избацивању “Великог брата” из Србије а да вас при том не оптуже да сте присталица ретроградних снага које желе да нас врате у изолацију?
  class="author">Зора Латиновић

(детаљније)
Све се врти око нафте

Ирак се у јавности види као “кошмар”, “фијаско”, “битка у којој се не може победити”. Постоје, међутим, ваљани разлози да помислимо како из перспективе Буша и Чејнија ниједна од тих констатација није тачна. Јер, зашто је уместо увођења реда у Ирак произвођен хаос, зашто су „сталне базе” преименоване у „базе дужег трајања”, зашто амерички председнички кандидати више не обећавају повлачење из Ирака, зашто нема “излазне стратегије”?
  class="author">Џим Холт

(детаљније)
src="/img/spacer.gif" width=1 align=left border=0>