Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   25.06.2018. 09:24
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Серија
Гангстери у мантијама

Уз филозофско разматрање утицаја религије, морало се додати и трешаКао што филозофија и теологија, као њен продужетак, често започињу потрагу за разумевањем од речи, начина на који неку појаву или идеју називамо, и размишљање о серији Млади папа и њеном главном јунаку Ленију Беларду, папи Пију XIII, ваља започети од имена.

Претходни, дванаести Пије, био је најближи божји изасланик на земљи (за шестину њених становника) током и након Другог светског рата. Незгодно време, пожељно за некога ко ужива у бављењу политиком, што религија, у сваком времену, свакако јесте, незгодно за тип човека који би да проведе своје време на челу неке институције забављен испразним и безбедним церемонијама. Наравно, Пије XII остао је велики упитник, помагач злочина или жртва историјске случајности? Пије XIII, пак, постаје папа у пост-___ (упишите шта вас већ највише узбуђује) времену у којем Доналд Трамп постаје председник Америке, а бирократе из Европске уније се, бесповратно постављајући економију испред идеологије, рукују и смешкају са зликовцима којима би место одавно требало да буде у кошмарној прошлости. Управо против тог млаког „требало би“ устаје Пије XIII, Американац одрастао у сиротишту, нови и пре средовечни него млади папа. Ништа, по њему, не би требало да постоји само да би се пратио некакав устаљени обичај. Он враћа цркву средњовековном мистицизму, бришући сву пи-ар трансформацију коју је западно католичанство извршило од Француске револуције до данашњег пост-„шта год“ света. Црква ће, за време његовог потенцијално врло дугог вођства, поново постати тајновито, недоступно место које прима само потпуно посвећене док затвара врата викенд-туристима. Абортус, геј-бракови и остале тековине западне хемисфере XXI века поново бивају бескомпромисно одбијени.

Но, почетна ситуација добра је основа за размишљање. Наиме, организоване религије и институције које их воде пренасељене су лујкама које крију своју праву природу тек из страха да ће рушењем цивилизацијске секуларно-духовне равнотеже они бити ти који ће извући дебљи крај. Једнога дана, на њиховом челу могао би се појавити неко довољно изопачен (или храбар) да се не плаши личних последица. И, шта онда? Кога ће те милијарде верника послушати: духовног вођу или председника владе? Шта је јаче: могућност вечне екстазе или реалност месечне пензије?

Серију, ипак, ка следећој сцени и драматуршком заокруживању епизода носи ритам гангстерске приче. Избор је оправдан јер црква, организовани криминал, додајмо им и безбедносне службе, иако на свакодневној бази опстају захваљујући јасној финансијској конструкцији, своју моћ црпе из неопипљивих ствари као што су страх малог човека од смрти, (ис)поштовање или поседовање информација. Тако, сасвим је природно Ватикан организовати као седиште мафијашке породице, са новим „папом“ - лакомислено постављеним уз уверење да ће, на задовољство свих мање истакнутих шефова, одржати за све задовољавајуће затечено стање – који почиње да елиминише стварну и умишљену конкуренцију. Једино је метод другачији и плитак гроб замењен је изгнанством у бискупију на Аљасци. Све поштовање Дајен Китон, необичној особи, филмској звезди и способној глумици али чини се да је основни разлог њеног избора веза са универзумом „Кума“. Уз филозофско разматрање утицаја религије у модерном свету и гангстере у мантијама морало се, ваљда, додати и мало треша у сврху сузбијања академске озбиљности. Италијански диско хитови и остало музичко ђубре са роботских радијских плеј-листа су датост, али... шпица на чијем крају Џуд Лоу на Ћао, инспекторе начин намигне публици... Бесрамно!

Серија: Млади папа

Аутор: Паоло Сорентино

Телевизија: ХБО
Павле Симјановић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Милан Гутовић, глумац

Kоје јаде смо све преживели, па ће ваљда и ти резултати и успеси да се прегрме некако.

Прочитајте све мисли
bg