Укуси Француске


После успеха две светске „француске“, треће издање Укуса Француске заказано је за уторак, 21. март 2017. године. Концепција је остала иста: широм планете, ресторани, од скромних бистроа до најексклузивнијих тачака на гастрономској карти света, понудиће гостима за вечеру више од хиљаду менија у част француске гастрономије. Концепција је надахнута давнашњом идејом Огиста Ескофијеа, који је далеке 1912. године организовао Епикурову вечеру (истог дана, у неколико светских градова био је послужен један мени за велики број званица – тачније њих 60.000). Данас, сваки мајстор кулинарства има прилику да састави свој мени, користећи локалне производе и традицију као инспирацију. Али, мени ипак треба да буде инспирисан француском кухињом. У првом издању Укуса Француске у Србији 2015. учествовало је пет ресторана, наредне године тринаест, а ове године било 17 – 14 из Београда, три из Новог Сада: Casa Nova, Enso, Франш, Хома, Хотел Москва, Калемегданска тераса, Клуб књижевника, Мадера, На ћошку, Oxalis, Сплав Play, The Square, Voulez-vous и Жабар, као и новосадски Кафемат 021, Scarpetta и Зак.



Б. Л.