Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   19.06.2018. 04:37
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Бестселер
Линколн с духовима

Први роман Џорџа Сондерса под насловом Lincoln in The Bardo, писца који се прославио збиркама приповедака и постао један од најважнијих америчких приповедача, налази се већ недељама на врху листе бестселера Њујорк тајмса. Аутор склон експериментима, уврнутим токовима свести, језичким бравурама и непретенциозним сторијама о најкрупнијим темама, попут смрти, љубави или болести, с којима се није лако ухватити укоштац, овога пута изабрао је Линколна за свог главног јунака.

Годину дана после почетка Грађанског рата 1862, председников син се разболева и умире. Новине тог доба доносе вест: сломљен болом, Линколн се враћа на гробље и неколико пута сам улази у крипту, да би држао тело свог вољеног дечака. Џорџ Сондерс, како ће објаснити у есеју из Гардијана, размишља о тим чланцима и годинама развија могућу прозу.

Амерички издавач напомиње да, полазећи од такве историјске легенде, отвара породичну трагедију о губитку, али је ослобађа повесног и реалистичког оквира. Вили Линколн налази се у чудном чистилишту (отуда тибетански термин Bardo из наслова!), где се духови мешају, свађају, кају и разговарају.

Код нас још увек није објављена ни култна Сондерсова књига Десети децембар! Неколико прича имали смо прилике да прочитамо у Пољима, Политикином Забавнику, недељнику Кикиндске и збирци Скрати причу, у преводу Кристине Кулаузов Филиповић. Током ранијег разговора са аутором о Децембру, учинило нам се да је свака његова приповетка потпуни нови, необични свет, исприповедан у другачијем регистру.

„За писца је боље да не размишља превише о томе. За овог писца, у сваком случају!“, одговорио је Џорџ Сондерс за НИН. „Мислим да покушавам да се не понављам из књиге у књигу, али то је исто као када тврдим да увек идем тамо где ми је заиста интересантно у том трену. Ако то урадим, све остало ће се решити само од себе. Могли бисте тврдити да свака књига коју напишете учини две ствари. Прво: исцрпи естетску радозналост која вас је до ње и довела. Друго: рађа нову радозналост, тако да се одмах дате у потеру за њом. Мислим да је то рецепт за ново. Бар се надам.“Мића Вујичић


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Владимир Костић, председник САНУ

Србија за неколико десетина година неће имати више проблем с незапосленошћу, јер неће имати кога да запошљава зато што млади одлазе ван земље.

Прочитајте све мисли
bg