Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   27.05.2020. 04:33
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Граматика с пуслицама

„ – Деда, дај 500 динара – каже Перица. – Зашто? – Да не би рекао баби да си на Фејсбуку удовац.“

Tако је гласио „Блиц виц“ у истоименим новинама. Кад га је прочитала Зоранка Карапавловић, наша читатељка, није јој било до смеха. Ако деда зна граматику као што је вешт на компјутеру, морао би унуку да каже: „Мислиш, да ТИ не би рекао баби? Ти, дакле, говориш у првом лицу, а знамо како гласи прво лице кондиционала: не бих рекао.“

Сличну грешку Зоранка је запазила и у Политикиној рубрици Међу нама, у писму читаоца који је написао: „Енглези су снимили доста успешних филмова и ТВ серија о својим владарима, па би то могли и ми.“ Где је био лектор да то исправи у „па бисмо то могли и ми“?

У Новостима, као неку врсту афоризма у време избора, један читалац је објавио питање: „Знају ли ти кући да си кандидат?“ Знајући да одредба кући означава само циљ кретања, Зоранка је то одмах исправила у „Знају ли ти код куће...“ Иста грешка и у Магазину, у интервјуу с једном оперском певачицом: „У неком моменту човек буде уморан. Све би дао да буде кући, у пиџами, с вољеном особом...“ Дотични треба да оде кући, па ће онда бити код куће.

Ни кад спрема ручак, наша читатељка не заборавља на матерњи језик. С паковања не знам ког производа (пуслица?) фабрике „Мира“ из Пожеге исекла је натпис: „Састав: – беланци – шећер“. Хрвати кажу бјелањак и жумањак, множина бјелањци и жумањци, али код нас су то именице средњег рода: беланце, жуманце, ген. беланцета, жуманцета (ређе беланца, жуманца), дат. беланцету, жуманцету (ређе беланцу, жуманцу), у множини без уметка: беланца, жуманца.

„Водоотпорни сат је одличан за кад вадиш купус из бурета“, рече Иван Ивановић пре неки дан у својој емисији. Наше граматике већ годинама опомињу да се предлози (као што је за) употребљавају испред именице или заменице, каткад и испред прилога (за сутра), али никада испред глагола. Ова последња опомена односи се на предлог за са инфинитивом, као што су пекарско „за понети“ и друге честе грешке типа „то је за не веровати“, „то је било за очекивати“, „мало је теже за израчунати“. Подједнако је погрешан, међутим, и предлог испред зависне реченице, па је популарни комичар требало или да изостави предлог за, или да каже „...одличан кад треба да вадиш купус из бурета“.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Мило Ђукановић, председник Црне Горе

До истребљења ћу се борити против свих видова криминала и против сваког криминалца у Црној Гори.

Прочитајте све мисли
bg