Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   06.04.2020. 03:51
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Језик
Плаћен цифром

Преговори можда испочетка – гласи један од наслова из списка С. Козарчића које смо почели да цитирамо прошле недеље. „Зар није из почетка?“ пита он. Јесте, јер речници и Правопис праве разлику: састављено испочетка кад значи „испрва“ (нпр. Испочетка нам је било хладно, а онда смо се навикли), а у две речи кад значи понављање исте радње од самог почетка. (Исто важи и за пар спочетка – с почетка.) У подужем наслову чланка о Пинковој „Задрузи“ пише између осталог: „Учесници ни не слуте ко ће седети у студију поред њих“. Мада то „ни не“ чујемо свакодневно, правилно је само и не: Учесници и не слуте.

У текстовима из истог листа наш читалац је нашао примере као „Платили су велику цифру за тог спортисту“, а у часопису „Мој ауто“ – „Цена горива од почетка године свако мало незнатно скаче“. Дотични спортиста, у ма којој валути да је плаћен, није се обогатио, јер је највећа цифра 9, а у клубу су платили велики износ, велику суму или високу цену. Израз свако мало дошао нам је из хрватских дијалеката (где је вероватно превод италијанског ogni tanto), а српски би се рекло сваки час.

Други читалац, Чеда Тасић, пише: „Запала ми је за око једна ситница из Политике, у тексту Мирослава Лазанског. Тема је по обичају војна стратегија, односи двеју великих сила и наоружање, па се при крају текста каже како су америчке ракете на бродовима у Црном мору и Балтику ’за Москву посебно ДЕСТАБИЛИШУЋЕ оружје’. Коментар препуштам Вама.“

Као потпуни нестручњак за војну стратегију и за међународну политику, ја не могу да оценим да ли је популарни „Лаза“ одабрао праву реч да опише ракете. Неко ће рећи да се изразио превише „дипломатски“, јер ако вам америчка ракета падне на главу, нећете само изгубити стабилност, него и живот и имовину. Што се облика овог партиципа тиче, Лазански није погрешио. Наши речници бележе одреднице стабилизовати, дестабилизовати и стабилизирати, дестабилизирати, али у Матичином шестотомнику има и једно стабилисати, са цитатом из Јована Цвијића. Суфикси -из)овати, -(из)ирати и -исати и иначе су међусобно заменљиви у многим глаголима, па поред најчешћег стерилизовати, мобилисати­, полемисати, хипнотисати имамо и облике стерилизирати и стерилисати, мобилизовати и мобилизирати, полемизовати/-ирати, хипнотизовати/-ирати и тако даље.Иван Клајн


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментарКоментари


Овде можете додати свој коментар
 
Ваше име и презиме
{COMMENT::EMAIL}
Ваш коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Златибор Лончар, министар здравља

Човек као Александар Вучић рађа се једном у 30 година. Ова Србија може да иде даље без Златибора, Пере и Мике, али ја одговорно тврдим – тешко ће ићи без Вучића.

Прочитајте све мисли
bg