Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   27.05.2020. 04:28
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Уводник
Колико кошта Путинова реч

Нешто са напредњачким финансијама није у реду. Верује ли ико да је митинг подршке Путину коштао 3,5 пута више од свих јавних догађаја које је СНС организовао 2017. године

Таман кад сам помислио да доктор Небојша Стефановић и ја имамо исту страст за бројеве, он је некако престао да броји учеснике протеста Један од пет милиона. А онда је прошле недеље неко званично (некако сумњам да је и у то доктор Небојша умешао прсте) избројао је да је руског председника Владимира Путина у Београду дочекало 120.000 грађана Србије. Та бројка пробудила ми је страст за неке друге бројеве.

Нисам, нажалост, за рачуницу користио мултиплу мултиваријациону регресиону анализу (додуше неки тврде да је у свом докторату није користио ни Стефановић, који никада није прихватио позив Данице Поповић, иако му је унапред обећала да ће у ТВ дуелу „посебно инсистирати на анализи варијансе и на хетеродоксичности“). Не, за моју рачуницу биле су довољне три просте математичке операције - сабирање, множење и дељење. Без одузимања, ако се не рачуна да нам је власт много тога одузела.

Подршка Путину (и Александру Вучићу) стигла је у 1.100 аутобуса. Од оних којима је то основни посао, сазнали смо да изнајмљивање аутобуса на дан кошта најмање 330 евра - од Чачка, Крагујевца, Вршца, Бачке Паланке, Јагодине или Шапца до Београда и назад. Што је већа удаљеност, већа је и цена – 440 евра је за Крушевац, Сомбор и Суботицу, 550 за Ниш, Зајечар и Бор, за Лесковчане је 600, Пироћанце 680, Врањанце 760, док „екскурзија“ из Босилеграда кошта 858 евра. Уз просечну цену од 500 евра, само је изнајмљивање аутобуса коштало 65 милиона динара.

Под претпоставком да је аутобусима дошло 55.000 учесника митинга „Један од 300 милиона“ и да је свако од њих добио ланч-пакет (сендвич и флаша воде) то би коштало још 19,5 милиона динара. Бар половина је, да не би гладовали, морала да добије два уместо једног ланч-пакета, што је трошак од додатних десетак милиона динара.

Томе би ваљало додати и логистичке трошкове, дневнице и друге видове „подмазивања“ из СНС репертоара. Друштвеним мрежама кружило је писмо симпатизерима странке да од секретарице месне заједнице пре пута за Београд могу да преузму пет литара млека. Ако уз млеко нису ишли уље, брашно или конзерве, ако је вредност тих пакета била само три евра, ако је сваки десети учесник митинга због тога кренуо да види Путина, то је онда још додатних 4,2 милиона динара. Уз претпоставку да су само вође пута (њих 1.100 колико је било и аутобуса) добиле по 20 евра, то је још 2,6 милиона динара…

Када се сабере само ових неколико ставки, број се пење на више од 80 милиона динара. Када се то подели са укупно четири речи које је Путин изговорио на српском („Хвала, хвала на пријателству“), и то након што је Вучић замолио патријарха Иринеја („Још ваша светости да замолите председника Путина за три реченице, да каже народу, било би дивно“) испада да свака та реч организаторе коштала 20 милиона динара. У ту цифру нису урачунати губици због тога што неке службе и јавна предузећа нису уопште или су радила смањеним капацитетом, јер је одлазак на митинг третиран као нека врста радне обавезе.

Цела ова рачуница нема за циљ да критикује организаторе митинга. И не мислим на Центар за развој Београда. Па, ко верује да је Путинов дочек организовала и финансирала та НВО? Нешто друго је много важније. Ако се пође од логичније претпоставке да је овај хепенинг платио СНС, онда се намеће закључак да са страначким финансијама нешто одавно није у реду. У финансијском извештају за 2017, наиме, СНС наводи да су трошкови свих њихових јавних догађаја у тој години износили само 27,3 милиона динара! У финансијском извештају СНС-а за 2016, пак, наводи се да су те године трошкови свих јавних скупова били 71,8 милиона динара, од чега је 50,9 милиона коштао митинг уочи парламентарних избора.

Нешто ту заиста не штима. Како је могуће да дочек Путина кошта три и по пута више од свих јавних догађаја које је СНС организовао у 2017? Мада, нешто ми се, на основу досадашњег искуства, јавља да ни трошкови Путиновог дочека неће моћи да се виде у финансијским извештајима СНС-а за ову годину. А то је још горе. Јер, неко то мора да плати. Ако не плати СНС, сви ти трошкови платиће се највероватније са рачуна општина и локалних јавних предузећа. Другим речима, платиће сви грађани, иако их за то нико ништа није ни питао. Додуше, као да их ико пита за било шта.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Александар Вучић, председник Србије

Немамо најбоље оцене за слободу штампе и нисам поносан на то. Ниједан лидер у свету неће рећи овакве речи као ја данас, него ће се бранити. Ја се нећу бранити, то је лако.

Прочитајте све мисли
bg