Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   26.05.2020. 10:06
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
РЕАГОВАЊЕ/МИЛАДИН КОВАЧЕВИЋ, ДИРЕКТОР РЗС/Јануарске плате знаће се тек 25. марта
Ко лаже, а ко подмеће Вучићу

Уместо мени, Миладин Ковачевић би председнику Србије требало да објасни да просечна плата није 465 евра. Ма, сви то знају, једино Александар Вучић тврди супротно. Иако и он зна да је просек за 11 месеци 2018. (последњи званични податак) мањи од 417 евра, то му не смета да данима понавља да је „сада“ 465 евра. Е, за тај податак Ковачевић каже да је „груба статистичка процена просечне месечне зараде за јануар 2019, имајући у виду најављено повећање зарада у јавном сектору“. Зашто ли је онда демант послао НИН-у, а не председнику, који ту „незваничну процену“ данима потура као званичну информацију. И то ће чинити све до 25. марта, када ће истина избити на видело. Мада сумњам да ће питати ко му је подметнуо лажни податак. Уосталом, ни до сада то није радио.

Уместо демантија, Ковачевић је заправо само потврдио моју сумњу да је Вучић реалну зараду у 2018. увећао за 11,5 одсто (за повећање минималне цене рада и плата у јавном сектору) и тако проценио плате „сада“. Он је, дакле, „грубу, незваничну процену“ сервирао као садашњост и кренуо у кампању „Будућност Србије“. А можда Ковачевића само гризе савест зато што се у марту 2018. излетео са проценом да би већ крајем прошле године просечна плата могла достићи „око 497 евра“. Ево, ако сме, кладим се да тај ниво неће достићи ни крајем 2019. Иако сам свестан да он рачуна просек.

Мада председника брани као лав, ни Ковачевић није могао да одговори на питање када смо први пут по платама престигли БиХ. Јер, „први пут“ може бити само једном, а Вучић је то тврдио и средином 2018, и почетком 2019. А и тада, и сада је просек у БиХ за 30 евра већи. За то Ковачевић има једноставно објашњење. Каже да су у Србији 2009. у обрачун укључене и плате запослених код предузетника и просек је одмах пао за 10 одсто. И извлачи закључак да би тако било и у БиХ. А шта ако није тако? Да ли је у нормалном свету нормално да су плате у приватном сектору веће него у јавном? Значи ли да стање у Србији није баш нормално ако је лане за 11 месеци просек у приватном сектору био 393 евра, а у јавном 20 одсто већи? Да ли се тако подстиче или поткопава приватни сектор, који ствара нову вредност?
На крају, Ковачевић у реаговању, ради упоредивости података са БиХ, помиње плате из октобра 2018. И без тога најбоље би било прећутати да су у новембру оне смањене за четири евра, јер се ни тако мали пад једном човеку баш и не би свидео.Милан Ћулибрк


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Владета Јанковић, универзитетски професор у пензији

Наш универзитет нема снаге да каже министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу: „Лопов си!“ Ја сам тај материјал видео, исто важи и за докторат Синише Малог. Узети им докторате, обешчастити их, и онда би они морали да се повуку.

Прочитајте све мисли
bg