Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   24.08.2019. 08:54
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 
Реч недеље
Санкциoнисати

Глагол санкционисати збуњује наш народ, јер се може употребити за две радње које имају готово сасвим супротно значење. Више је оних који глагол санкционисати доживљавају као неко прихватање.И ја сам некада давно најпре сазнао за  то значење. Са продором правних израза у наш неправни живот сазнали смо да санкционисати може значити и казнити.
Како се то могло догодити? Ево како...

Чак и покушаји брзоплетих нестручњака за језик да нађу сродне речи са глаголом санкционисати овога пута нас водe на прави траг. Латински придев sanctus, који значи свети,  налази се у називима свих географских појмова који су названи по свецима као што су Санкт Петербург, Сан Микеле, Сан Марино, Санремо, Санкт Мориц, Сантјаго ди Чиле, Санта Круз итд.

Реч санкционисати почива на латинском глаголу sancire, учинити нешто светим, благословити, прихватити. Ту се негде крије и значење речи санкционисати и као кажњавати, заправо прихватити изречену казну. Зато у речницимa налазимо следеће степенасто дефинисање значења речи санкционисати: 1. прихватити неку акцију или понашање; 2. прихватити закон и 3. применити казну за непослушност, то јест санкционисати казну, с тим што се у контексту, кад је то јасно, најчешће изоставља именица - казна. Такво двоструко значење региструју речници готово свих европских језика.

Када је светска заједница за време Милошевићевог режима применила праву збирку санкција против Србије (по мени контрапродуктивну, јер је продужила трајање тог режима), много штошта, а пре свега режим је сваљивао своје промашаје на те санкције. Тај израз санкције се толико обилно понављао да нам је дојадило његово спомињање, било с разлогом или без разлога.

Да код Слободана Славнића, прецизног статистичара ових НИН-ових Речи недеље,  нисам нашао да сам о именици санкције већ писао два пута (1991 и 1992), можда бих тој речи посветио ову колумну и трећи пут. Али овако је боље. Овога пута је реч о „несташном“ двозначном глаголу санкционисати и разлозима његове збуњујуће двосмислености. Јован Ћирилов


Share on Facebook 

Постојећи коментари (0)| Пошаљи коментар

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли
bg

Јоргованка Табаковић, гувернер НБС

Крстић је у 29. години показао толику посвећеност учењу да има све предиспозиције да буде министар.

Прочитајте све мисли
bg