Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   24.09.2023. 05:13
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

1971. Милош Црњански "Роман о Лондону"

Године 1971. објављено је "више од четрдесет нових наслова". Недостају подаци о романима у ужем избору.

Жири у саставу Велибор Глигорић (председник), Милош И. Бандић, Мидхат Бегић, Игор Мандић, Драшко Ређеп, Ели Финци, и Петар Џаџић своју одлуку донео је једногласно.

НИН од 7. маја 1972. пише о "реконструкцији" жирија:

НИН-ова је традиција, дуго година, била да одлуке о наградама које ће припасти "романима године" доноси стални жири састављен од најпрестижнијих критичара које је београдски литерарни круг дао у послератном раздобљу. Та сталност била је снага жирија; али, истовремено, то је била ситуација која је, неизбежно и све више, формирала осећање да се романсијерске вредности читавог српскохрватског језичког подручја, ипак, процењују са становишта вредносних критеријума једне уже средине, или, чак, једне мање групе неопозивих пресудитеља - ма колико у питању биле личности од литерарног или моралног интегритета. Почела је, тако, сазревати идеја о реконструкцији самог додеqивања награде; чинило се логичним да би се укључивањем у жири активних критичара из ванбеоградских литерарних кругова могао, као прво, стећи бољи увид у саму романсијерску продукцију, и друго, да би се на тај начин систем естетичког вредновања могао учинити слојевитијим. Пуко укључивање нових имена у стални НИН-ов жири учинило би га, наравно, прегломазним и неподобним за ефикасан рад; жртвован је, стога, један аспект његове традиције - његова сталност - да би се на другој страни добило у низу других аспеката, од исто толико далекосежне вредности. Идеја о стварању новог жирија, чијим ће члановима мандат трајати две године, и који ће, мада представљају националне културе читавог српскохрватског језичког подручја, репрезентовати пре свега себе саме, с пуном мером разумевања је усвојена на нивоу издавача. НИН се тада, уз дужну захвалност, привремено опростио од тројице чланова досадашњег жирија - Борислава Михајловића Михиза, Зорана Мишића и Мухарема Первића - и приступио формирању новог.

Рад на томе проузроковао је, реално, закашњење од неколико седмица, али, почетком прошлог месеца, у оквирима глобалне идеје о промени, нови жири коначно је формиран. Континуитет је одржан на тај начин што је нови организам обухватио академика Велибора Глигорића (који је поново изабран за председника жирија), Милоша И. Бандића, Елија Финција и Петра Џаџића; њима су се придружили Мидхат Бегић из Сарајева, Драшко Ређеп из Новог Сада и Игор Мандић из Загреба - апсолутно међу водећим књижевним критичарима у својим ужим срединама. Чедо Вуковић, из Титограда, који је такође био предвиђен за члана новог жирија, био је принуђен да због болести одустане од рада у њему.

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Јовановић Ћута, народни посланик

Драго ми је да председник прима јефтине поклоне од колега државника. Једино што тај сат иде уназад, јер се Србија већ десет година креће уназад.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006