Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   24.09.2023. 06:26
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

1980. Слободан Селенић "Пријатељи"

Недостају подаци о броју објављених романа и о ужем избору.

Жири у саставу Васо Милинчевић (председник), Светозар Кољевић, Милосав Мирковић, Мухарем Первић, Миливој Солар и Милан Влајчић (Сретен Марић није учествовао у раду жирија због боравка у иностранству) своју одлуку донео је већином гласова.

НИН од 25. јануара 1981. доноси добитникове речи о награди:

- О наградама се не може говорити у принципу. Сасвим сартровски, мислим да награду чини њена пракса. НИН-ова награда је заиста угледна: једноставно, ту се човек нађе у веома добром друштву. Наравно, ову награду веома ценим и из практичних разлога. Најважније је, наиме, да књига буде прочитана, а тешко је да ико релевантан не прочита књигу која је добила НИН-ову награду. Материјални моменат је заиста неважан. Нико код нас не живи од књижевности. Иначе, озбиљно верујем да је награду могао да добије и Војислав Лубарда за књигу "Преображење". То је веома добра књига. Тако је то са наградама. Прошле године је веома добра књига Василија Поповића добила награду, а није добио "Певач" Бошка Петровића. Мислим да је Василије Поповић требало да добије награду, али је истовремено тај "Певач", по мени, једна од најзначајнијих и најбољих књига која је код нас у последње време написана. Она је, наравно, и даље тако добра као што би била и да је добила НИН-ову награду. Зато не верујем у награду као пресудитеља вредности књиге, али верујем у награду као огромну помоћ књизи да стигне до читаоца, што је ипак њена основна намера.

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Јовановић Ћута, народни посланик

Драго ми је да председник прима јефтине поклоне од колега државника. Једино што тај сат иде уназад, јер се Србија већ десет година креће уназад.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006