Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   24.09.2023. 05:35
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2003. Владан Матијевић "Писац издалека"

Од близу 150 романа пристиглих на конкурс, у ужем избору нашли су следећи наслови: Драган Великић: „Досије Домашевски", Горан Милашиновић: „Camera obscura", Ана Вучковић: „Епохалипса јуче", Бранко Брђанин: „Михаил", Владан Матијевић: „Писац издалека", Гордана Ћирјанић:
„Кућа у Пуерту" и Радован Бели Марковић: „Девет белих облака".

Жири, који су чинили Петар Пијановић, Душан Маринковић, Александар Јерков, Иван Негришорац и Адријана Марчетић, једногласно је одлучио да НИН-ову награду добије Владан Матијевић за роман „Писац издалека".

„Не знам због чега се сада први пут, поводом овог романа, инсистира на тој разлици“, рекао је Матијевић у разговору за НИН, упитан о заокрету о његовој поетици када је о награђеном делу реч.

„Свака моја књига се разликује од претходне и у том смислу ја сигурно нисам писац једне књиге. Желим стално да експериментишем и нешто ново да радим. Опет, људи који прате ово што радим, када би прочитали нешто из романа `Писац издалека`, мислим да би препознали да сам ја то писао. Не знам ни сам шта је то препознатљиво, да ли само тај црни хумор или још
понешто, али јесте препознатљиво. И не мислим да је тај хумор само одлика ове књиге. У мојој претходној прози увек је било тог хумора који је заправо служио да се појачају безнађе и апсурд.

Зато ми се и чини претераним што се сада инсистира на тој разлици јер мислим да она није толика. Овај роман сам завршио у септембру прошле године и мало је времена прошло од тада.

Ипак су потребни још неки месец, можда година, да се удаљим, да се направи пристојна временска дистанца како бих могао да говорим о њему.Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Јовановић Ћута, народни посланик

Драго ми је да председник прима јефтине поклоне од колега државника. Једино што тај сат иде уназад, јер се Србија већ десет година креће уназад.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006