Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   24.09.2023. 06:56
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2004. Владимир Тасић "Киша и хартија"

Роман Владимира Тасића „Киша и хартија” добио је у финалном гласању четири гласа, а „Срце земље” Светислава Басаре један.

У саопштењу жирија, који су чинили Петар Пијановић, председник, Тихомир Брајовић, Александар Јерков, Душан Маринковић и Иван Негришорац наведено је да се роман Владимира Тасића „Киша и хартија“, у издавачкој години која је опет донела обимну романескну продукцију, издвојио као најубедљивија прича о самоћи човека у беспућу модерног доба.

„На уметнички суверен начин роман обухвата савремено, али и историјско искуство које гради такву животну ситуацију. Потрага за излазом и одређивањем сопственог идентитета покреће јунаке и повезује искуство живота данас и овде са целином света. Тај распон шири се од митологије до информатичке технологије, он мистификује знање и истовремено га представља као основну полугу историје. Тасићево приповедање прибира мноштво појмова, идеја и пројеката, али их исто тако изневерава и оставља по страни. На тај начин се сваки појединачни живот намеће као једино средиште и место на којем се о свему мора одлучити. Поетички одјеци од Црњанског и Киша до Пинчона и Делила све време су у подлози наративне замисли. Роман се суверено креће кроз различите културе, језичке контексте и слојеве времена. Све то омогућава расутом и у исти мах прецизно вођеном Тасићевом приповедању да конституише целовиту слику романеснког света. Особеност тог света и Тасићевог приповедног поступка учинили су роман „Киша и хартија“ добитником НИН-ове награде критике за роман године.Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Александар Јовановић Ћута, народни посланик

Драго ми је да председник прима јефтине поклоне од колега државника. Једино што тај сат иде уназад, јер се Србија већ десет година креће уназад.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006