Промени језик   Sitemap   Верзија за штампу   19.04.2021. 06:38
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

Роман године

2011. Слободан Тишма „Бернардијева соба“

Такмичење за престижно књижевно признање окончано је са сто шест пристиглих романа и шест који су се нашли у ужем избору. Жири у саставу Васа Павковић (председник) Љиљана Шоп, Владислава Гордић Петковић, Милета Аћимовић Ивков и Мића Вујичић у најужи избор уврстио је романе „Алмашки кружоци лечених месечара“ Фрање Петриновића, „Бернардијева соба“ Слободана Тишме, „Контролни пункт“ Давида Албахарија, „Mein Kampf“ Светислава Басаре, „Ода мањем злу“ Воје Чолановића и „Сасвим скромни дарови“ Угљеше Шајтинца.

Коначно једна награда у праве руке“, „Поетска правда“, „Бацила бих петарду за Слободана Тишму“... само су били неки од коментара који су се појавили на друштвеним мрежама након што је проглашено име новог добитника НИН-овог књижевног признања. Слободан Тишма, тај врло особени уметник – писац, музичар, концептуалиста – са четири гласа за и једним против (Љиљана Шоп гласала је за Чолановића), освојио је награду за роман „Бернардијева соба“ – писао је наш магазин у јануару 2011.

„Нисам планирао, нити конструисао роман унапред. Имао сам једино ту основну пропозицију, да роман буде испричан у првом лицу што увек радим, јер мислим да тако постижем експресивност и утицај на читаоца. Почетна идеја била ми је олупина мерцедеса. Прва реченица била је тело. Из те слике, речи заправо, све се даље развијало. Та шкољка `мерцедеса` је као нека временска машина, која означава враћање у прошлост. Мој лик улази у `мерцедес`, у ту олупину, захваљујући чему се сећа догађаја, што је врло плодотворно за развој романа. Писање је текло лако. Нисам хтео дугачка поглавља као у претходном роману. Ја заправо стварам прилично интуитивно, понесен идејом, која ме запали. Нисам неки ерудита, нити сам се много бавио језиком, у смислу да сам брусио свој литерарни стил. Он је проистекао из неког осећања, пре свега осећаја ритма музике. Мислим да су све моје књиге музикалне на неки начин, пуне су динамике, и ништа није замршено. У том смислу, веома водим рачуна да текст буде комуникативан, разумљив, да се лако чита.“
Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Запамти ме на овом рачунару
Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Горан Весић заменик градоначелника Београда

Свако може да погреши, ја сам се извинио и погрешио, рекао сам да је то моја грешка. Мени је жао што ви то не прихватате и што мислите да због тога треба неко да ме обеси на Теразијама. Ако вама буду грађани веровали, ја после избора нећу бити на функцији, ако мени буду веровали, бићу поново, и то је тако.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006