Промени језик   Sitemap   20.01.2018. 10:14
 НАСЛОВНА    АРХИВА    НИН ДИЈАЛОГ    САДРЖАЈ      ПРЕТПЛАТА    E-ПРОДАЈА 
 

 

НИН-ова награда Роман године
ninova nagrada

НИН-ова награда за 2017.


ЛУЗИТАНИЈА Дејана Атанацковића добитник НИН-ове награде за 2017.

 

ОДЛУКА ЖИРИЈА ЗА ДОДЕЛУ НИН-ове НАГРАДЕ

 

Жири у саставу: Божо Копривица (председник), Јасмина Врбавац, Михајло Пантић, Тамара Крстић и Зоран Пауновић на завршној седници одржаној 15. 01. 2018. године донео је одлуку да НИН-ову награду критике за најбољи роман на српском језику, објављен у 2017. години, додели Дејану Атанацковићу за роман ЛУЗИТАНИЈА у издању „Бесне кобиле“. За  награђени роман гласали су Тамара Крстић, Зоран Пауновић и Михајло Пантић. За роман Мире Оташевић ГОРГОНЕ (издавач Геопоетика) гласао је Божо Копривица, а за роман Срђана Срдића СРЕБРНА МАГЛА ПАДА (издавач Партизанска књига) гласала је Јасмина Врбавац.

 

У најужем избору били су и романи Јовице Аћина СРОДНИЦИ здавач Лагуна) и Давида Албахарија ДАНАС ЈЕ СРЕДА (издавач Чаробна књига).

 

У роману Лузитанија приповеда се фантазмагоријско алегоријска повест из времена Првог светског рата, виђеног из вишеструко померене, вишеслојне перспективе. Укрштајући ерудицију и снажну имагинацију Атанасијевић ствара комплексну слику света у којој се лудило доживљава као острво разума у свеопштој суманутости ратне стварности. Делом ослоњен на традицију фантастичког реализма, делом настајући на транспоновању и очуђењу документарне грађе, а делом на сазнањима из природних наука и психологије, роман Лузитанија склопљен је од низа динамичних, визуелно и реторички упечатљивих поглавља. Преиспитујући тему лудила као уточишта и као начина супротстављања хаосу Атанацковић исписује причу која сугестивно надилази сопствене временске и просторне координате и израста у универзалну причу о темељним егзистенцијалним и друштвеним питањима савременог света.

Приступ за чланове
  Корисничко име
  Лозинка
 
  Постаните члан! Региструјте се овде
Изгубили сте Лозинку? Кликните овде
Мисли

Ђорђе Вукадиновић, аналитичар и народни посланик

Бирачи СНС ни не знају ко је Аја Јунг, ни ко су други кандидати на листи СНС. То им није ни важно, докле год пише име Александра Вучића.

Прочитајте све мисли


 
Услови коришћења | Terms of use
eNIN iPad
НИН online
Copyright © 2006