Politika

Reakcije iz Srbije na smrt Navaljnog: Krivica je na Putinu

Tanjug | 17. februar 2024 | 14:40
Reakcije iz Srbije na smrt Navaljnog: Krivica je na Putinu
TANJUG / AP / Kin Cheung (STF)

Više opozicionih političkih stranaka u Srbiji reagovalo je na smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, okrivljujući za to predsednika Rusije Vladimira Putina i izrazilo saučešće njegovoj porodici i saradnicima.

Stranka slobode i pravde je u saopštenju ocenila da je posle niza pokušaja, ruski režim ostvario svoju nameru i zauvek uklonio čoveka koji se čitavog života borio sa slobodu, pravdu i razvoj demokratske Rusije.

Stranka Zajedno je navela da je smrt Alekseja Navaljnog još jednom ogolila anticivilizacijski režim Vladimira Putina i da izlazak ruskog naroda na ulice i odavanje pošte Navaljnom pokazuje da ljudske vrednosti i iskonska želja za slobodom ne mogu biti ubijeni.

Demokratska stranka (DS) izrazila je saučešće porodici ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog kao i "svim slobodoljubivim građanima Rusije".

"Nedopustivo je da u 21. veku stradaju ljudi zbog drugačijeg mišljenja ili političkog angažovanja. Odgovornost za smrt ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog snosi predsednik Rusije Vladimir Putin i njegov režim. Odgovornost vlasti za smrt Navaljnog je nesporna čak i u slučaju da je on umro prirodnom smrću zbog svega što se dešavalo pre smrti", navodi se u saopštenju.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da je smrt Navaljnog tragedija i veliki poraz za rusko društvo.

"To je veliki poraz za rusko društvo. Putina će to skupo koštati", rekao je Jovanović za Tanjug i dodao da je bio na jučerašnjem skupu ispred ambasade Rusije.

Jovanović je naveo da je Navaljni mogao da ostane na Zapadu ali da se vratio u Rusiju i da je, kako tvrdi, ''preživeo trovanje jednim od najubojitijih otrova'', što je prema njegovim rečima bila svojevrsna poruka države svim oponentima. Jovanović je dodao da je Navaljni kritikovao Putina na temu korupcije i pojave oligarhije u ruskom društvu.

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da je "stradanje lidera ruske opozicije Alekseja Navaljnog još jedna slika zločinačkog i staljinističkog karaktera vlasti u Kremlju, ali će u istoriji ostati upisana i sramota vlasti u Srbiji koje nijednim potezom nisu osudile nečovečna mučenja kojima je bio izložen".

"Koja je tačno poruka koju nam time šalje Aleksandar Vučić? Da je najveća evropska kukavica koja u strahu od Putina ne sme da osudi zversko ubistvo neistomišljenika ili da podržava taj zločin i zamišlja Srbiju u gulag poretku koji je Putin napravio u Rusiji?", upitala je LSV u saopštenju.