Politika

Vučić: Beogradski izbori će se ponoviti ako ne bude legitimne većine, jer legalna većina već postoji

Beta, FoNet | 21. februar 2024 | 09:07
Vučić: Beogradski izbori će se ponoviti ako ne bude legitimne većine, jer legalna većina već postoji
TANJUG / NEMANJA JOVANOVIĆ (STF)

"Beogradski izbori će se ponoviti ako ne bude legitimne većine, jer legalna većina već postoji", izjavio je sinoć predsednik Srbije i donedavni predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, tvrdeći da stranke vlasti imaju legalnu većinu od 56 ili 57 odbornika.

Vučić je u emisiji "Takovska 10" Radio-televizije Srbije poručio da će se na beogradske izbore ići "ako jedinstvena Nestorovićeva lista ne donese odluku", a da će se to znati do 1. marta. Rekao je i kako se nada da će Branimir Nestorović "pokazati odgovrnost" jer je "grad važniji od partikularnih interesa".

Vučić je najavio je da će naredne nedelje započeti konsultacije sa parlamentarnim strankama o formiranju nove vlade. On je rekao da će razgovarati sa svima koji kako je rekao, žele da poštuju Ustav i zakone Srbije. 

"Od ponedeljka krećem u konsultacije u skladu sa Ustavom i zakonu o predsedniku Srbije. Sa svima koji žele da razgovaraju obaviću neophodne konsultacije i posle toga biti spreman da odredim mandatara", rekao je Vučić i dodao da je siguran da će biti formirana "sigurna" parlamentarna većina.

Upitan za tvrdnje opozicije o izbornoj krađi i za primedbe u vezi biračkog spiska u Beogradu, Vučić je rekao da je rekao da je to "poptuno besmisleno". 

"To je najmanja primedba. Birački spisak je dostupan svima, svaki čovek može da proveri da li je upisan. Taj spisak uvek nekima služi za pravdanje za sopstvene neuspehe", rekao je Vučić. 

"EP se služio notornim lažima"

Kada je u pitanju rezolucija o izborima, Vučić kaže da se Evropski parlament (EP) služio notornim lažima u izveštaju navodeći da je zloupotrebio svoju poziciju time što je raspisao izbore.

"O tome (kritici EP) ne mislim ništa, prva stvar koju možete da pročitate u izveštaju je da sam ja zloupotrebio izbore. Izbori su raspisani na zahtev opozicije", kaže Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da je opozicija tražila beogradske i republičke izbore, a da je dobila i pokrajinske.

"Druga tačka izveštaja navodi da je srpska policija na brutalan način prekoračila ovlašćenja na ulici protiv srpskih studenata", naveo je Vučić komentarišući nasilje koje je izbilo tokom protesta opozicije 24. decembra.

Policija je dva i po sata trpela nasilje dok je štitila gradsku skupštinu Beograda od nezakonitog ulaska tokom protesta opozicije okupljene oko koalicije "Srbija protiv nasilja", kaže on.

"Bilo je važno da se kesa laži prospe po Srbiji zbog geopolitičkih interesa. Njihovi geopolitički interesi su nezavisno Kosovo i sankcije Rusiji i njihovo još lakše ostvarivanje drugih interesa u odnosu na Srbiji", tvrdi Vučić.

On je dodao da čeka izveštaje OEBS-a i ODHIR-a i da će nakon njega postupiti odgovorno i ozbiljno.

"Srbija je mnogo puta stradala jer nije htela da se na njenoj teritoriji dozvole različiti izbori. Srbija ovog puta neće da strada ni zbog čega. U Srbiji postoji dovoljno organa koji su zaduženi za sprovođenje kakvih god hoćete istraga", dodaje Vučić.

O sankcijama Rusiji

Potom je rekao da je delima dokazao da je Srbija istrajna u svojim stavovima i da će se po pitanju uvođenja sankcija Rusiji ponašati u skladu sa svojim interesima.

"Mi smo dve godine jedini u Evropi koji imamo takav stav o sankcijama. Uspeli smo da izdržimo. Jesam li se zaklinjao? Nisam, čak ni u kampanji. Jesam li se Rusima juče zalio? Nisam. Pitali su me hoćete li moći da izdržite pritiske rekao sam da ne znam", rekao je Vučić.

Naveo je da su dela Srbije pokazala da u ove dve godine može da bude istrajnija nego svi oni koji su se ulizivali ali je dodao da su globalni odnosi postaju sve žešći i da se boji da će biti sve gore u svetu.

"Ovo ludilo ide u mnogo težem smeru svuda u svetu. Vidim pobedničku euforiji u Rusiji, a voleo bih da je manje vidim. Vidim reakciju i sve mehanizme, kao kod ježa bodlje se podižu na zapadu. Odnosi postaju sve žešći. Samo se plašim da će biti sve gore u svetu, a Srbija će se ponašati u skladu sa svojim interesima", rekao je Vučić.

"Nadležni organi će podići optužne akte za Banjsku"

Govoreći o slučaju Banjska, Vučić kaže da će nadležni državni organi podići optužne akte za taj slučaj "u skladu sa zakonom za određena krivična dela". 

Vučić je rekao da je na tu temu razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i dodao da će optužnice možda biti podignute za izazivanje opšte opasnosti. 

"A kako da podignu za nešto drugo kad će ti ljudi da kažu 'radili smo svoj posao jer po Rezoluciji 1244 to pripada Srbiji i trebalo bi da bude do 1.000 pripadnika vojske i policije a moramo da zaštitimo svoja ognjišta i svoju zemlju u skladu s Ustavom'. A šta mi da im kažemo, zbog toga ćete da budete osuđeni ili da prihvatimo da je Kosovo nezavisna država pa da im iz tog ugla sudimo", rekao je predsednik.   

On kaže i da su Srbi koji su se u Banjskoj sukobili sa kosovskom policijom bili "progonjeni kao zveri". 

"Tim ljudima je bilo obećano, ja sam im doneo obećanje Evropljana i Amerikanaca, da ih niko neće goniti posle barikada u novembru, decembru", rekao je Vučić. 

On je kazao da je sa Mišelom razgovarao i o odluci Prištine da ukine dinar kao platežno sredstvo na Kosovu i Metohiji i da je predsednik Evropskog saveta saglasan sa njim po tom pitanju. 

"Rekao mi je da traže rešenje jer mi moramo da obezbedimo plate ljudima. Oni žive zbog naših plata", rekao je Vučić.

Dodao je da ne veruje da će ta odluka prištinskih vlasti biti promenjena jer kako je rekao, oni imaju "prećutnu podršku pojedinih faktora moći" koji će uvek praviti balans između Prištine i Beograda.