Politika

Aleksić: Prijem Kosova u Savet Evrope – posledica pogubne politike Aleksandra Vučića

Fonet | 17. april 2024 | 08:04
Aleksić: Prijem Kosova u Savet Evrope – posledica pogubne politike Aleksandra Vučića
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Predsednik Narodnog pokreta Srbija Miroslav Aleksić izjavio je da je usvajanje predloga o prijemu Kosova u Savet Evrope "posledica pogubne politike Aleksandra Vučića i prihvatanja francusko-nemačkog plana i Ohridskog aneksa".

Aleksić je za Radio-televiziju Vojvodine rekao da je to pitanje na stolu još od 2020. godine, a sada je došlo na naplatu.

U međuvremenu, ova vlast nije uradila ništa konstruktivno da bi se to sprečilo. Naprotiv, to je dokaz da je Aleksandar Vučić prihvatio sprovođenje francusko-nemačkog plana, rekao je Aleksić.

"Poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta jeste ključna stvar, jer je kršenje toga bio glavni uzrok sukoba u Evropi vekovima. Sve ovo što se dešava u Savetu Evrope je veliki test i pitanje za EU i SAD da li su spremni ovakvim presedanom da se odreknu međunarodnog poretka kakav su gradili nakon Drugog svetskog rata", ukazao je Aleksić.

Govoreći o procesu pregovora sa vlastima o izbornim uslovima, Aleksić je rekao da politička kriza u kojoj smo se našli može biti razrešena pomeranjem beogradskih izbora, tako da se održe zajedno sa lokalnim izborima na jesen.

Vremena je, međutim, sve manje, jer su dosadašnji postupci vlasti bili samo kupovina vremena i predstava za javnost, istakao je Aleksić.

Aleksić je uveren da će se rasplet pregovora vlasti i opozicije verovatno znati već sutra posle sastanka sa predsednicom Skupštine Anom Brnabić, a u zavisnosti od toga uskoro će biti doneta i odluka opozicije o učestvovanju na beogradskim izborima.