Politika

"Ne može se govoriti da Srbija protiv nasilja i dalje postoji": Podele u opoziciji zbog učešća na izborima

NIN, agencije | 20. april 2024 | 10:10
"Ne može se govoriti da Srbija protiv nasilja i dalje postoji": Podele u opoziciji zbog učešća na izborima
NIN / Mitar Mitrović

Ne može se govoriti da Srbija protiv nasilja i dalje postoji, jer su koalicije izborne, rekla je Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) posle neslaganja u toj koaliciji u vezi sa izlaskom na beogradske i lokalne izbore.

U sličnom tonu govorio je i predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić, koji je rekao da "prvi put nije ispoštovan stav da se u koaliciji prihvati odluka većine". Aleksić je naveo da izlazak na izbore podržava šest članica koalicije Srbija protiv nasilja, dok su tri protiv, jer je DS rekla da će se prikloniti većini.

Marinika Tepić je rekla da su izlazak na izbore podržali NPS, Zeleno-levi front (ZLF), Ekološki ustanak, Pokret slobodnih građana i Novo lice Srbije, a protiv su bili SSP, Srbija Centar, Demokratska stranka i Zajedno.

DS je prethodno apelovala da se donese jedinstveni stav u okviru koalicije, ali se posle toga nisu oglašavali.

Đilas: Vlast je u problemu ako opozicija ne učestvuje na izborima

NIN / Mitar Mitrović
NIN / Mitar Mitrović

Predsednik SSP Dragan Đilas izjavio je da iskreno veruje da je vlast u problemu ako opozicija ne bude učestvovala na beogradskim izborima, raspisanim za 2. jun.

"Iskreno verujem da je bojkot 2020. poslužio da svi shvate da u Srbiji nešto nije u redu, da sada to znaju i građani Srbije i Evropa kojoj težimo", naveo je Đilas u Danasu.

Ocenio je da je borba za izborne uslove teža, ukoliko se pod trenutnim uslovima izađe na izbore.

Đilas se osvrnuo i na reči sudije Apelacionog suda Miodraga Majića, podsećajući da je on ocenio da je za bojkot izbora "neophodno da imamo izbore - a mi ih nemamo".

Tepić: Nijedan uslov nije ispunjen

NIN / Mitar Mitrović
NIN / Mitar Mitrović

Marinika Tepić rekla je na N1 da na izbore 2. juna ne treba izaći," jer to nisu izbori".

"Nijedan uslov za održavanje izbora nije ispunjen", ocenila je Marinika Tepić.

Tepić je rekla da je koalicija Srbija protiv nasilja mogla da ostvari odlaganje izbora za jesen, da je ostala jedinstvena.

"Da smo ostali dosledni i principijelni i nastavili pritisak, izbori bi bili pomereni na jesen", kazala je Marinika Tepić.

Aleksić: Moramo da se borimo

NIN / Oliver Bunić
NIN / Oliver Bunić

Međutim, predsednik NPS Miroslav Aleksić kaže da "nikada nećemo imati ravnopravne izborne uslove, ali moramo da se borimo".

"Pokazali smo svetu da je u decembru izvršena izborna krađa i uspeli smo da se ne formira vlast u Beogradu", rekao je Aleksić, uz konstataciju da se modeli suprostavljanja režimu razlikuju, ali da postoji obaveza borbe za građane i društvo, u čemu su i ostvareni rezultati.

Za izlazak na izbore je i ZLF, čiji je kopredsednik Radomir Lazović izjavio da su "svesni da izborni uslovi nisu dobri i da Srpska napredna stranka nema nameru da odustane od malverzacija", ali da, iako borba za izborne uslove tek predstoji, ZLF nema nameru da SNS-u prepušta bilo šta.

Lazović: Ne prepuštamo SNS-u ništa

NIN / Snežana Krstić
NIN / Snežana Krstić

Lazović je na svom Fejsbuk profilu naveo da je na sastanku koalicije Srbija protiv nasilja utvrđen većinski stav da se učestvuje na beogradskim i lokalnim izborima i da se SNS-u ne prepušta bez borbe sudbina Beograda i drugih gradova.

"Žao mi je što su tri organizacije odlučile da ne poštuju odluku većine i odlučile da deo izbora bojkotuju, uprkos našoj želji da ovu borbu vodimo zajedno. Bez obzira na to, ostajemo otvoreni za dalju saradnju i pozivamo ih da zbog teške situacije ne odustaju, već da nam se pridruže u borbi", rekao je Lazović.

On je kazao da "SNS nikada neće dati fer i poštene izbore", ali da ZLF nikada neće odustati od borbe.

" Borba za izborne uslove tek predstoji, ali mi nemamo ni pravo ni želju da SNS-u prepuštamo bilo šta. Imamo nameru da ih razvlastimo, mesnu zajednicu po mesnu zajednicu, opštinu po opštinu, grad po grad", istakao je Lazović.

Mitrović: Pojedinci iz opozicije žele fotelje i sitnu vlast

Generalni sekretar SSP Peđa Mitrović izjavio je danas da izlazak na izbore pod nepromenjenim izbornim uslovima znači priznanje ne samo prošle izborne krađe, nego i ove i svake sledeće koja će se desiti, uz poruku da je neizlazak na izbore 2. juna nastavak borbe za bolje uslove.

Mitrović je naveo da je izlazak na beogradske izbore priznanje da je u redu prihvatanje fiktivne i protivzakonite promene prebivališta i protivzakonitog glasanja, da je u redu kupovina glasova, kao i da se opozicija na javnom servisu može videti samo u televizjskim enklavama, a da je nema u informativnom programu.

Prema njegovim rečima, stranke demokratske opcije ne smeju da zaborave da je neizlazak na beogradske izbore nerešiv problem vlasti, jer većina Beograđana želi promene i misli da je grad u lošem stanju, da je za to odgovoran SNS i da su izbori pokradeni.

Mitrović je dodao da SNS vrlo dobro zna da u Beogradu nema legitimitet dokle god sa SPS nema samostalno većinu od 56 odbornika, što će zasigurno na pokradenim beogradskim izborima imati.

Ocenio je da je upravo zato što nemaju nikakav legitimitet i zato što u javnosti dominira percepcija da SNS pokušava krađom i kupovinom da formira vlast, neizlazak na izbore "naše najubojitije oružje političke borbe za očuvanje demokratije".

"Neizlazak je direktan i snažan pritisak za bolje izborne uslove i za poštene izbore", ukazao je Mitrović i podsetio da je pretnja bojkotom SNS već naterala na nekoliko iznuđenih poteza, poput odlaganja blic izbora koje su planirali da održe 28. aprila.

"Ne smemo popustiti pod našim slabostima da radimo samo ono što će nam doneti privilegije, vlast u nekoliko beogradskih opština, da bi pojedinci iz opozicije koji žele pošto-poto da se zavale u fotelje dobili sitnu vlast", rekao je Mitrović i istakao da izlazak na beogradske izbore bez popravljanja izbornih uslova ruši celu borbu za spas demokratije u Srbiji.

Raspad stranke Zajedno - Beograd za izbore, vrh stranke protiv

NIN / Zoran Ilić
NIN / Zoran Ilić Đorđe Miketić

Beogradski odbor stranke Zajedno saopštio je da je doneo odluku o kolektivnom istupanju iz članstva stranke, zbog toga što stranačko rukovodstvo nije prihvatilo volju većine članova gradskog odbora da učestvuje na beogradskim izborima 2. juna.

Gradski odbor, koji okuplja lokalne odbore, članove i aktiviste stranke sa teritorije svih beogradskih opština, odmah će početi pripreme za izlazak na izbore u saradnji sa partnerima iz koalicije Srbija protiv nasilja koji su najavili izlazak na izbore, navodi se u saopštenju.

"U kontaktu smo sa strankama koje su najavile izlazak na izbore. U danima koji dolaze razgovaraćemo o svim aspektima borbe, čišćenju biračkog spiska, kontroli, kao i kandidatu koji može da se suprotstavi Vučiću i Šapiću u Beogradu. Verujem u pobedu, jer verujem u borbu. Promene kreću iz Beograda", rekao je posle sastanka predsednik Gradskog odbora Đorđe Miketić.

On je poželeo sreću u daljem političkom delovanju stranci Zajedno i istakao da "bojkot i pasivizacija nisu rešenje"..

Stranka Zajedno saopštila je danas da je u petak kasno uveče donela odluku o prestanku rada Inicijativnog odbora za grad Beograd i isključenju Đorđa Miketića iz stranke, koji se nalazio na čelu tog odbora.

Kako se navodi u saopštenju, stranka Zajedno odlučila je da ne učestvuje na izborima 2. juna, jer to nisu izbori, već "organizovani kriminalni poduhvat kojim se otima suvereno pravo građana da slobodno odluče o tome ko će vršiti javne poslove".

Stranka navodi da ostaju pri tome da je potrebno ispuniti minimum uslova da bi se izašlo na izbore i da se, u skladu sa predloženim Ustavnim zakonom, svi lokalni izbori održe na jesen, kako bi se mogle usvojiti i primeniti preporuke ODIHR.

Zajedno zahteva da Skupština usvoji Ustavni zakon, u tekstu koji je predložen jednoglasnom odlukom ProGlasa i svake od stranaka koje čine koalicije Srbija protiv nasilja i NADA.

"Kako je Đorđe Miketić doneo odluku da, protivno odluci stranke, izađe na predstojeće izbore, njegova politika je suštinski suprotna politici stranke u ovom ključnom pitanju", navode iz Zajedno napominjući da je stranka odlukom o isključenju konstatovala da ne postoji mogućnost da Miketić nastavi svoju političku aktivnst u okviru stranke..

Jovanović: Novi DSS ne ide na izbore

NIN / Mitar Mitrović
NIN / Mitar Mitrović

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović je izjavio da njegova partija neće učestvovati na izborima.

"Vlast se igra sa nama. Ne pada im na pamet da poprave izborne uslove, jer su prevaranti i lažovi. Jedina varijanta je održavanje izbora na jesen, ukoliko se ispune uslovi", kazao je Jovanović.

On je istakao da zapadne zemlje podržavaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer su zainteresovane isključivo za privid demokratije, predaju Kosova i Republike Srpske i iskopavanje litijuma u Srbiji. Preedsedništvo Nove Demokratske stranke Srbije odlučivaće danas na predsedništvu da li će ta stranka izaći na izbore.

Na pitanje koliko je danas u težoj situaciji opozicija posle odluke većinskog dela Srbije protiv nasilja da ipak izađe na izbore, lider Novog DSS-a je kazao da će "sada biti mnogo teže sprovesti borbu i aktivni otpor protiv održavanja junskih izbora u Srbiji".

"Jedinstvo parlamentarne opozicije je moglo da donese mnogo više da je SPN očuvala jedinstvo. Deo borbe i aktivnog otpora, blokada, protesta, tribina može sada mnogo slabije da se sprovodi. Nemam sumnje da bi narod u toj borbi pobedio, ali tog širokog fronta, kako sada izgleda, nema", dodao je Jovanović. On je, ipak, zaključio da "to što borba neće biti onako efikasna kako je on želeo da bude, ne znači da Novi DSS treba da izađe na izbore i da im da legitimitet".