Politika

Lutovac: Postignut načelni dogovor o glasanju građana koji su promenili adrese u prethodnih osam do 12 meseci

Fonet | 23. april 2024 | 20:04
Lutovac: Postignut načelni dogovor o glasanju građana koji su promenili adrese u prethodnih osam do 12 meseci
NIN / Milan Ilić

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je danas, posle skupštinskog kolegijuma o izborima, da je postignut načelni politički dogovor o zahtevu da građani koji su promenili prebivalište u prethodnih osam do 12 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi.

Lutovac je rekao da je to pokušaj da se dođe do poverenja u pregovarački proces, a zatim i u birački spisak i sam izborni proces. Na dnevnom redu tročasovnog sastanka bili su i mediji i radna grupa za promenu zakona za unapređenje biračkog spiska, te komisija za birački spisak.

Rečeno je da će do četvrtka biti formirana radna grupa za donošenje zakona o unapredenju izbornog procesa, dodao je Lutovac posle tročasovnog skupštinskog kolegijuma o radnoj grupi za birački spisak i praćenje preporuka Kancelarije OEBS za ljudska i manjinska prava (ODIHR).

Lutovac je najavio razgovore s predstavnicima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine od petka, a zatim sa ostalim televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, dodajući da Srpska napredna stranka insistira na razgovoru sa televizijama Junajted grupe.

Poslanica Zeleno-levog fronta Jelena Jerinić rekla je da su kao prvi prioritet za radnu grupu za sprovođenje preporuka ODIHR postavili to da ne mogu glasati ljudi koji su u skorije vreme promenili prebivalište.

Kako je prenela, rečeno im je da se može razmotriti da oni koji su promenili prebivalište u prethodnih osam meseci ne mogu glasati na novoj adresi. Sastanku kojim je predsedavala predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić prisustvovali su poslanici vlasti i opozicionih stranaka koje planiraju da izađu na izbore 2. juna, kao i predstavnici organizacija Crta i Transparentnost Srbije. Poslanici stranaka koje nisu za izlazak na izbore nisu došli na sastanak

 

Tagovi