Politika

Transparentnost Srbije: Skupština objavila izveštaje nezavisnih tela sa mesec dana zakašnjenja

Beta | 28. april 2024 | 11:52
Transparentnost Srbije: Skupština objavila izveštaje nezavisnih tela sa mesec dana zakašnjenja
NIN / Oliver Bunić

Organizacija Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da je Skupština Srbije objavila izveštaje 18 nezavisnih tela nakon više od mesec dana zakašnjenja. 

TS je u saopštenju navela da je rok za podnošenje većine godišnjih izveštaja nezavisnih institucija Narodnoj skupštini istekao krajem marta, ali da ni mesec dana kasnije nijedan od izveštaja nije bio objavljen.

"Nakon što je TS poslala inicijativu Skupštini da ih učini dostupnima u pretraživom obliku, izveštaji su objavljeni na sajtu Skupštine. TS je takođe pozvala Skupštinu da blagovremeno, u skladu sa rokovima koje propisuje Poslovnik o radu, razmatra izveštaje na jednoj od sednica u okviru redovnog prolećnog zasedanja", piše u saopštenju.

Iz te organizacije tvrde da Godišnji izveštaji nezavisnih institucija za 2022.  nisu razmatrani u prethodnom sazivu, "čime je propuštena prilika da Narodna skupština obezbedi sprovođenje preporuka iz tih izveštaja".

TS je pozvala Skupštinu Srbije da obezbediti veći nivo transparentnosti i korisnosti tih izveštaja tako što će od svih organa i regulatornih tela, koji to ne učine sami, zatražiti da izveštaje dostave i u obliku koji omogućava pretraživanje, a ne u formi skeniranih dokumenata.