Politika

Si Đinping u Srbiji: Jake mere bezbednosti, 30 sporazuma i poseta od koje se mnogo očekuje

Tanjug | 7. maj 2024 | 09:46
Si Đinping u Srbiji: Jake mere bezbednosti, 30 sporazuma i poseta od koje se mnogo očekuje
EPA / KOCA SULEJMANOVIC

Dvodnevna poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga u Srbiji, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počinje danas, a dvojica lidera razgovaraće o nizu tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških, pa do saradnje u oblasti kulture. Za danas je planirano i potpisivanje više od 30 sporazuma. 

Globalna dešavanja, ali i lokalni problemi, kako se očekuje, biće na vrhu agende sastanka dvojice predsednika. Poseta Si Đinpinga dolazi u trenutku kada se zvanični Beograd se suočava sa započetim procesom prijema Kosova u Savetu Evrope i donošenjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenin nacijama.

Portparol Minsitarstva spoljnih poslova Kine Lin Đijan izjavio je prošle nedelje da će Si, tokom posete Beogradu "izneti svoje mišljenje o odnosima Kine i Srbije i međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa", kao i da će "zacrtati kurs budućeg razvoja bilateralnih odnosa". Očekuje se da kineski predsednik otvori Kineski kulturni centar u Beogradu, koji je izgrađen na mestu bombardovane ambasade Kine, u kojoj su 7. maja 1999. poginula tri kineska novinara.

Vučić je izjavio da je Peking "najbolji partner" Beograda u ostvarivanju državnih ciljeva, rekavši za kineskog predsednika da je "najmoćniji čovek sveta".

Kako je NIN pisao, Si Đinping dolaskom u našu zemlju pažljivo odabranog datuma, osim planova o jačanju saradnje sa Srbijom, očigledno donosi i poruku namenjenu globalnom Zapadu, a više o tome poročitajte u posebnom tekstu

Si je, inače, poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu. Vučić se sa Sijem sastao u oktobru prošle godine u Pekingu, tokom trećeg foruma "Pojas i put", kada je potpisano 18 sporazuma, uključujući i sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, koji bi uskoro trebalo da stupi na snagu.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19 i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu. Petodnevnu turneju počeo je posetom Francuskoj 5. maja, 7. maja dolazi u Beograd, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Jake mere bezbednosti

Dolazak kineskog predsednika je pod strogim merama bezbednosti. Naime, kako Tanjug piše, Sijevu delegaciju će obezbeđivati 3.400 policajaca.

Sija će dočekati srpski lovci MiG-29 koji će pratiti njegov avion od granice, a na beogradskom aerodromu će biti postrojena garda Vojske Srbije.

PROFIMEDIA / ELVIS BARUKCIC / AFP
PROFIMEDIA / ELVIS BARUKCIC / AFP

Duž auto-puta u Beogradu će biti postavljene kineske i srpske zastavice, a svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, biće organizovan i ispred Palate Srbija.

Biće organizovan i svečani ručak, a kineski predsednik će imati priliku da proba srpska jela i vina, a biće upriličen i muzički program na srpskom i kineskom jeziku, koji će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

Inače, na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije, a postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države. Velika crvena zastava sa pet zlatnih zvezdica pokriva zapadnu kapiju Beograda - Geneks kulu, sa ispisanom porukom dobrodošlice.

Drugi trgovinski partner Srbije

Prilikom poslednjeg susreta kineskog i srpskog predsednika u oktobru prošle godine u Pekingu, pored Sporazuma o slobodnoj trgovini, potpisano je i više bilateralnih dokumenata, poput onih o saradnji policije u upravljanju vanrednim situacijama, o izgradnji saobraćajnica, srpsko-kineskog industrijskog parka, izvozu jabuka, digitalizaciji.

Uoči posete kineskog predsednika Sija, Vučić je za kinesku CCTV izjavio da je Kina najbolji partner Srbije u ostvarivanju državnih ciljeva i ocenio je da Sijeva poseta Beogradu dolazi u pravo vreme, da je veoma srećan zbog razgovora koje će imati sa kineskim predsednikom i da postoji mnogo tema o kojima će razgovarati. Rekao je i da je Srbija potpuno posvećena Sijevoj poseti i da veruje da će ona doneti koristi i biti u interesu i kineskog i srpskog naroda.

Vučić je naveo da je Srbija zahvaljujući saradnji sa Pekingom dobila mnogo, a jedna od tih stvari je i direktna avio linija do Tjenđina, i naglasio da uskoro dobijamo i drugu do Šangaja, a da je u planu i treća, koja će povezivati Beograd i Guangdžou.

Ambasador Kine u Beogradu Li Ming ocenio je da poseta predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji na najvišem, državnom nivou, predstavlja prekretnicu za podizanje nivoa saradnje i nadogradnju odnosa Srbije i Kine.

"Verujemo da će Srbija biti sjajan domaćin i da će ta poseta biti uspešna i plodonosna", rekao je Ambasador Li Ming novinarima na konferenciji organizovanoj povodom dolaska predsednika Si Đinpinga u Beogad.

Ambasador veruje da će poseta dati novi doprinos miru, stabilnosti i prosperitetu regiona i dodaje da će tokom posete biti potpisan niz razvojnih dokumenata i ugovora.

TANJUG / AP / Michael Euler
TANJUG / AP / Michael Euler

Kina je drugi trgovinski partner Srbije a tome u prilog govore podaci da je trgovinska razmena dve zemlje u 2023. godini iznosila 5,6 milijardi evra. Od čega je 1,1 milijardi evra bio izvoz iz Srbije, a uvoz iz Kine 4,5 milijarde evra (6,1 milijardi dolara).

Prema podacima RZS iz 2017. godine, ukupna robna razmena Srbije i Kine bila 1,8 milijardi dolara. Tada smo mi u ukupnoj razmeni učestvovali sa 3,5 odsto, da bi prema podacima za 2023. godinu naš udeo porastao na 25 odsto. Danas Kina spada u 5 najvećih poverilaca Srbije, sa ukupnim dugom Srbije od 4,6 milijardi evra koja je u poslednjih 11 godina porasla 15 puta. Takođe, Kina je i najveći pojedinačni investitor u Srbiju, sa ukupnim nivoom investicija u prva 3 tromesečja prošle godine od oko 818 miliona evra!

Najveći srpski izvoznici prošle godine bile su tri kompanije u kineskom vlasništvu, Ziđin majning izvezao robe u vrednosti od 1,15 milijardi evra, Ziđin koper je bio drugi sa 746,3 miliona, a vlasnik smederevske železare HBIS grupa izvezla je 549,1 milion evra.

Udeo rudnika u Boru, sa proizvodnjom od 240.000 tona bakra godišnje, čini 24 odsto ukupne proizvodnje Ziđin Majning Grupe.

Kada su projekti na železnici u pitanju, kineske kompanije grade brzu prugu od Novog Sada do Subotice, učestvuju u projektu beogradskog metroa, Srbija kupuje i pet brzih vozova iz Kine, a kineske kompanije su izgradile deonicu brze pruge od Beograda do Stare Pazove.

Kineske kompanije su učestvovale u brojnim završenim projektima, kao što su deonice autoputa "Miloš Veliki" od Beograda do Uba (uključujući i most preko Save) i od Lajkovca do Ljiga, učestvovale su u izgradnji beogradske obilaznice, a Pupinov mosta preko Dunava je bio prvi most u Evropi u čijoj izgradnji su učestvovale kineske firme.

Srbija sa Kinom učestvuje i u energetskim projektima, poput izgradnje bloka B3 termoelektrane Kostolac snage 350 megavata, planirani su i zajednički komunalni projekti, izgradnja kanalizacije... 

Sa stupanjem na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, očekuje se u julu ove godine, carina za 10.412 srpskih i 8.930 kineskih proizvoda će se ili momentalno ili postepeno biti ukinuta ili smanjena. Među tim proizvodima su srpska jabuka, šljiva, breskva, sojino ulje, suva malina, pivo, voda, kisela voda, farmaceutski i industrijski proizvodi, kao i vino i rakija.

U ponedeljak Si je posetio Pariz gde se susreo sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta KPK Cai Ći, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK i ministar spoljnih poslova Vang Ji, prenosi Kineski međunarodni radio.