Politika

Vučić: Pokretači Rezolucije o genocidu u Srebrenici "formalno pobeđuju"

FoNet | 17. maj 2024 | 09:27
Vučić: Pokretači Rezolucije o genocidu u Srebrenici "formalno pobeđuju"
TANJUG / VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će pokretači Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija "formalno da pobede", ali da će se "svaki građanin Srbije, bez obzira na nacionalnost, osećati ponosno".

"Naši protivnici po tom pitanju nisu u regionu, to su Berlin, Vašington i London", rekao je Vučić gostujući u programu Radio-televiziju Srbije.

Istakao je da će Mađarska sigirno glasati protiv, da je siguran da Slovačka neće glasati za, kao ni Kipar, te da se nada da "njegovi lični prijatelji" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina takođe neće glasati za rezoluciju.

"Skoro da sam siguran da će naši kineski prijatelji biti protiv rezolucije. Meni je predsednik Kine Si (Đinping) ukazao koliko mu je odvratno sve što rade protiv Srbije, on je fantastično odgovoran čovek i video sam koliko mu smeta ono što rade protiv Srbije", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ciljevi Rezolucije o Srebrenici u krajnoj instanci su ukidanje Republike Srpske, revizija presude za odgovornost Srbije i zahtev za ratnu odštetu od Srbije.

"Što se nas tiče, nemamo problem da postoji Bosna i Hercegovina, nikada ga nismo imali i uvek smo se držali Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali naravno, i Republika Srpska mora da postoji u skladu sa tim sporazumom", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da će Srbija svaki put pružiti pijetet bošnjačkim žrtvama i saučešće porodicama, ali da ne treba očekivati od Srbije da će prihvatiti "dobrovoljno gaženje sopstvenog naroda".

Vučić je naveo da u Berlinu i Vašingtonu "lažu da je u rezoluciji reč o individulanoj odgovornosti", već da žele da okrive čitav srpski narod.

"Mi da dobijemo pravdu od njih nećemo, za pravdu ćemo se izboriti sami", istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, od presudnog značaja je da Srbija zadrži dobro odnose sa prijateljima u Aziji, Africi i karipskim zemljama.

"Moj politički instinkt je takav da znam da je rezolucija o Srebrenici strašno važna, možda važnija od svega, jer znam kakve će to teške posledice imati za buduće generacije ukoliko budu videli kako im je to prošlo lako kako su zamišljali da će im proći", rekao je Vučić.

"Nisam fokusiran na lokalne izbore"

Povodom lokalnih izbora zakazanih za 2. jun, Vučić je više puta rekao da nije fokusiran na njih, jer se bavi već danima velikim državnim pitanjima, a pozvao je građane da izađu na izbore i glasaju po savesti.

Najavio je da će se pridružiti kampanji Srpske napredne stranke u nedelju u Novom Sadu, a onda će ponovo odsustvovati zbog nastavka borbe u Njujorku u vezi sa Rezolucijom o Srebrenici.

Vučić je rekao da je slovački premijer Robert Fico na koga je izvršen atentat u sredu "iskreni prijatelj Srbije i njegov lični prijatelj, veliki lider nesalomive volje kakav se retko pronalazi".

"Posetiću ga, sasvim izvesno, samo je pitanje kada. Dogovor je da odem po (mađarskog premijera) Viktora Orbana i da odemo u posetu Ficu. Ja se uzdam u njegovu mentalnu snagu", rekao je Vučić.