Politika

Jovanović: Opozicija će na lokalnim izborima negde pobediti

Beta | 20. maj 2024 | 10:03
Jovanović: Opozicija će na lokalnim izborima negde pobediti
Ustupljene fotografije / Medija centar Beograd / Ustupljena fotografija

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta uveren je da će na lokalnim izborima 2. juna, "opozicija negde pobediti".

On je u intervjuu za današnje novine Nova kazao da bi do pobede opozicije moglo da dođe u beogradskim gradskim opštinama Stari grad, Savski venac, Vračar, a možda i u Novom Sadu i Nišu.

"To bi stvarno bila velika pobeda, da dokažemo i sami sebi i građanima da nije naučna fantastika da Vučić negde izgubi. Ako dozvolimo da nam Goran Vesić sravni centar Beograda, Sajmište, da nastavi da betonira Beograd i ruši detinjstvo i istoriju, onda mi ovaj grad nismo ni zaslužili", rekao je Jovanović.

On je istakao i da je do povlačenja pojedinih listi došlo jer se vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem "uplašila gubitka izbora" u pojedinim opštinama. Objasnio je i da je "zakon koji definiše pravo da se neko kandiduje na nekoj opštinskoj listi jeste Zakon o lokalnim izborima i da u njemu jasno piše da neko ko ima prebivalište na nekoj opštini ima pravo tu i da se kandiduje".

"Ali ne bih se upuštao u zakone, oni se ovde tumače ovako i onako. Ovde zakon sprovodi Aleksandar Vučić, a suština je u tome da se on uplašio gubitka", naglasio je Jovanović.

Cilj da se narod zbuni

On je kazao i da je cilj obaranja izbornih listi pa njihovog vraćanja - što je nazvao "Aleksandar Vučić stil" - da se što više zamešetari i da se narod zbuni.

Jovanović je naveo i da je Zakon o lokalnim izborima jedno, a Zakon o jedinstvenom biračkom spisku drugo.

"Što se tiče izmena zakona koji je rezultat pregovora s vlašću oko promene izbornih uslova, cilj je bio da se spreči zabrani seljakanje birača po biračkom spisku, iz mesta u mesto na nekoliko meseci. To je bio cilj tih pregovora i u tome se uspelo", rekao je Jovanović.

Lider Ekološkog ustanka je kazao i da mu nije jasno šta predsednik Novog DSS Miloš Jovanović traži sa njim na listi u Novom Sadu, Valjevu, Užicu, ako misli i priča okolo da "sarađuje sa Vučićem i da je kolaboracionista".

"Ako neko želi da se povuče iz ovih izbora i da poziva na bojkot, neka to uradi u Novom Sadu i svuda gde se kandidovao. Tu mislim na Miloša Jovanovića, Zdravka Ponoša (predsednika stranke Srbija srce) i Dragana Đilasa (predsednika Stranke slobode i pravde)", podvukao je Jovanović.