Politika

APV: "Preseljeni“ iz Novog Sada u Beograd pre decembarskih izbora sada će se vratiti u Novi Sad

FoNet | 20. maj 2024 | 14:52
APV: "Preseljeni“ iz Novog Sada u Beograd pre decembarskih izbora sada će se vratiti u Novi Sad
PROFIMEDIA / Erhard Nerger / imageBROKER / Profimedia

Akcija progresivne Vojvodine (APV) ocenila je danas da će nedavne izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku dovesti do toga da će vladajuće stranke birače koji su "preseljeni“ iz Novog Sada u Beograd neposredno pre decembarskih izbora sada vratiti u Novi Sad i druge lokalne samouprave širom Vojvodine da tamo glasaju.

Prema oceni APV, to u praksi znači da će taj "višak birača" doneti vladajućoj koaliciji u Novom Sadu jedan do dva dodatna odbornička mandata na izborima 2. juna.

APV je to zaključila na osnovu podataka o broju birača u Novom Sadu koje je u subotu objavila Gradska izborna komisija, koji pokazuju da je broj birača u julu 2023. godine - u odnosu na decembarske izbore - bio veći za 1933, navedeno je u saopštenju.

"I pored toga što je u međuvremenu primenjen zakon koji ograničava biračko pravo svima koji su od 2. jula 2023. godine menjali prebivalište. Ova naizgled neverovatna činjenica pokazuje da su, kao što je APV ranije ustanovila, 'migracije birača' započete mnogo pre tog datuma", odnosno pre izbora 2022.

Prema oceni APV, proizvoljnim izmenama zakona koji suspenduje biračko pravo svim građanima koji su promenili prebivalište u određenom periodu ne može se rešiti problem fantomskih glasača.

"Jedini način da se ovaj problem reši jeste sistematski rad na uređenju biračkog spiska, kojim bi nepostojeći birači izgubili pravo da glasaju u gradovima i opštinama gde nemaju stvarno prebivalište", navela je APV i podsetila da je predložila metodologiju prema kojoj bi se radila revizija biračkog spiska.

Prema oceni APV, uz saradnju svih državnih organa taj obiman posao mogao bi se završiti za šest meseci.